fbpx
smog Noord-ThailandNieuws Video's 

VLOG Friso: Ernstige smog Noord-Thailand

smog Noord-ThailandDe luchtverontreiniging in het noorden van Thailand loopt de spuitgaten uit, meldt onze correspondent Friso Poldervaart. De bekende berg Doi Suthep in Chiang Mai is vanuit de stad nauwelijks meer te zien.

De luchtverontreiniging komt door het afbranden van rijstvelden. Eind december beginnen de boeren daarmee.  De oogst is binnen en om het land weer vruchtbaar te maken voor de volgende zaaiperiode is afbranden een beproefde methode. Het gebeurt al eeuwen zo. Dat de bevolking in de rook zit en niveau van smog in Noord-Thailand alle veiligheidsnormen overschrijdt wordt voor lief genomen.

Ernstige smog Noord-Thailand

Boeren lijken massaal het verbod op afbranden van rijstvelden te negeren. De Thaise regering had een verbod van 100-dagen tot en met eind april ingesteld, iedere boer die betrapt werd zou worden gearresteerd. Maar er gaat duidelijk iets mis met het plan. De lucht is vervuilder dan ooit en de gevangenissen puilen niet bepaald uit van de boeren.

De bevolking van Noord-Thailand lijkt de jaarlijkse smog zat te zijn en er zijn een paar mensen die zelfs een claim hebben ingediend dat de regering hun mensenrechten zou schenden. Daar zit wel wat in, als je elke keer dat je naar buiten moet een mondkapje moet dragen, en na een ritje met de brommer met stekende of betraande ogen aankomt, dan weet je dat de lucht die boven Noord-Thailand hangt niet erg gezond kan zijn.

VLOG Friso

In zijn VLOG laat Friso zien dat vanuit de bekende berg Doi Suthep vanuit zijn huis al niet meer te zien is. Nog niet met het blote oog, maar de camera registreert de berg niet meer. Ook laat Friso zien dat de zon een groot deel van de dag schuil gaat achter een wolk van fijnstof. Prachtige beelden, maar erg ongezond:


Lees ook

%d bloggers liken dit: