Einde aan de lijdensweg van Edwin Wiek

lijdensweg van Edwin WiekEindelijk lijkt er een einde te zijn gekomen aan de twee jaar durende lijdensweg van Edwin Wiek, dierenvriend en oprichter van Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT)

Wiek heeft sinds 2001 in Thailand het opvangcentrum WFFT. Hij verzorgt er apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Volgens Wiek vangen illegale stropers maandenlang babyolifanten uit het wild omdat toeristische bezoekerscentra in Thailand niet genoeg olifanten hebben om toeristen te trekken. De Thaise overheid is niet blij met de acties van Wiek en viel in februari 2012 bij hem binnen. Negen dagen lang duurde die inval. Zijn dieren werden in beslag genomen en Wiek en zijn vrouw werden gearresteerd.


Begin van de lijdensweg van Edwin Wiek

lijdensweg van Edwin WiekBinnen enkele uren werd Wiek en zijn vrouw veroordeeld voor het in bezit hebben van verboden dieren: Een gevangenisstraf van twee jaar en 90.000 baht boete (2000 euro). Dat was de hoogste straf die ooit is uitgesproken voor dit vergrijp. De Nederlandse ambassade stelde zich garant voor Wiek en hij werd vrijgelaten.

Wiek ging onmiddellijk in beroep tegen het vonnis. Het hof van beroep deed onlangs uitspraak in het voordeel van de dierenvriend. Hij werd vrijgesproken en de boete werd weer terugbetaald. Maar de in beslag genomen dieren zijn nog steeds niet terug. Tot dusver heeft de overheid vier dieren weer aan Wiek terug gegeven. Hij zet alles op alles op dieren alsnog weer terug te krijgen.

Einde aan de lijdensweg van Edwin Wiek

Tja, dat is de vraag, want het is niet de eerste keer dat Wiek te maken kreeg met de Thaise sterke arm. In 2010 was het ook al raak. De wereldberoemde Tijger Tempel in Kanchanaburi had Wiek aangeklaagd voor laster. Wiek had lijdensweg van Edwin Wieknamelijk gezegd dat de tempel een wrede plek was. Al tijden gaan geruchten dat de tijgers daar verdoofd worden en ook geslagen. Twee jaar later werd Wiek aangeklaagd omdat hij had gezegd dat ‘vijf ambtenaren zich schuldig hadden gemaakt aan de illegale handel in delen van olifanten’.

Wiek is duidelijk niet op zijn mondje gevallen en zegt waar het op staat. Dat in een land als Thailand, waar ‘je gezicht niet verliezen’ de belangrijkste beleefdheidsvorm is. Deze uitspraken hebben ‘m in het verleden al in problemen gebracht en zullen ‘m vast en zeker nog af en toe hoofdpijn bezorgen.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.