fbpx
Eigen eten en drinken meenemenEten en drinken Uitgelicht 

Eigen eten en drinken meenemen naar restaurant

Het is een van die zaken die je in Europa echt niet kunt maken. Ik denk zelfs dat de obers in Nederland je met kop en kont buiten gooien, je de nodige verwensingen naroepend. Of een flink bedrag in rekening brengen voor het gebruik van stoelen, tafels en servies.  In Thailand is dat geen enkel probleem. Ik heb het zelf een paar keer mee mogen maken. Met open mond van verbazing.

De eerste keer dat ik het meemaakte schaamde ik me de ogen uit mijn hoofd. We waren op het Thaise platteland en reden van Yasothon naar Si Sa Ket. Een rit van ruim een uurtje vier. En dan kun je erop wachten. Ergens halverwege krijgen er een paar in het reisgezelschap honger. Er wordt een tussenstop gemaakt bij een markt en daar wordt overdadig ingeslagen. De Thai kopen altijd veel te veel, alsof ze een heel weeshuis te eten moeten geven.

Ik verwachtte dat we bij- of in de auto de late lunch zouden verorberen. Maar tot mijn verbazing werd er naar een restaurantje gezocht. Daar streek de bups neer, meteen kwamen de bedienden met borden, bestek en glazen aansnellen. Gewoon de normaalste zaak van de wereld. De eigenaren van het restaurant waren al blij dat ze drinken aan ons konden verkopen..

Eigen eten en drinken meenemenWhisky in 7/11 kopen

Andersom kan ook. We strijken dan neer bij een restaurantje, bestellen (opnieuw veel te veel) eten. Als we met vrienden zijn dan wordt vaak een fles whisky met veel soda en ijs soldaat gemaakt. Dat zijn meestal merken als Hong Tong, 100 Pipers of Blend 285. Die worden gewoon bij het restaurant gekocht. Maar soms willen we iets beters, Johnny Walker Redlabel, Blacklabel of zelfs Double Black.

Dan gaat mijn vrouw naar de dichtstbijzijnde 7/11 en koopt een literfles. Levert die bij onze tafelbediende in, die zonder blikken of blozen daaruit de rest van de avond de drankjes schenkt. Het restaurant levert het ijs en de soda en of cola.

Volgende dag weer eten en drinken meenemen

In Thailand is het gebruikelijk dat het eten dat je niet op krijgt, meeneemt naar huis. Dat geldt ook voor drank. Zo overkwam het ons een keer dat we een fles whisky hadden besteld, maar het gezelschap was zo moe, dat na het eerste glas de man met de hamer onverbiddelijk toesloeg. De helft kon nog maar net de ogen ophouden. De rest nam nog een tweede glas, maar een drankgelag zou het die avond niet gaan worden. Zoveel was wel duidelijk.

We namen de fles mee naar huis. Om vervolgens de volgende dag het zelfde café weer te bezoeken, gewapend met de fles van gisteravond. IJs en soda erbij en het uitgestelde drankgelag kon alsnog beginnen.

Amazing Thailand! Maar anderzijds ook gewoon waar je als consument recht op hebt.

Lees ook

%d bloggers liken dit: