Eigen eten en drinken meenemen naar restaurant

Het is een van die zaken die je in Europa echt niet kunt maken. Ik denk zelfs dat de obers in Nederland je met kop en kont buiten gooien, je de nodige verwensingen naroepend. Of een flink bedrag in rekening brengen voor het gebruik van stoelen, tafels en servies.  In Thailand is dat geen enkel probleem. Ik heb het zelf een paar keer mee mogen maken. Met open mond van verbazing.

Eerst de markt op

De eerste keer dat ik het meemaakte schaamde ik me de ogen uit mijn hoofd. We waren op het Thaise platteland en reden van Yasothon naar Si Sa Ket. Een rit van ruim een uurtje vier. En dan kun je erop wachten. Ergens halverwege krijgen er een paar in het reisgezelschap honger. Er wordt een tussenstop gemaakt bij een markt en daar wordt overdadig ingeslagen. De Thai kopen altijd veel te veel, alsof ze een heel weeshuis te eten moeten geven.


Ik verwachtte dat we bij- of in de auto de late lunch zouden verorberen. Maar tot mijn verbazing werd er naar een restaurantje gezocht. Daar streek de bups neer, meteen kwamen de bedienden met borden, bestek en glazen aansnellen. Gewoon de normaalste zaak van de wereld. De eigenaren van het restaurant waren al blij dat ze drinken aan ons konden verkopen..

Eigen eten en drinken meenemenWhisky in 7/11 kopen

Andersom kan ook. We strijken dan neer bij een restaurantje, bestellen (opnieuw veel te veel) eten. Als we met vrienden zijn dan wordt vaak een fles whisky met veel soda en ijs soldaat gemaakt. Dat zijn meestal merken als Hong Tong, 100 Pipers of Blend 285. Die worden gewoon bij het restaurant gekocht. Maar soms willen we iets beters, Johnny Walker Redlabel, Blacklabel of zelfs Double Black.

Dan gaat mijn vrouw naar de dichtstbijzijnde 7/11 en koopt een literfles. Levert die bij onze tafelbediende in, die zonder blikken of blozen daaruit de rest van de avond de drankjes schenkt. Het restaurant levert het ijs en de soda en of cola.

Volgende dag weer eten en drinken meenemen

In Thailand is het gebruikelijk dat het eten dat je niet op krijgt, meeneemt naar huis. Dat geldt ook voor drank. Zo overkwam het ons een keer dat we een fles whisky hadden besteld, maar het gezelschap was zo moe, dat na het eerste glas de man met de hamer onverbiddelijk toesloeg. De helft kon nog maar net de ogen ophouden. De rest nam nog een tweede glas, maar een drankgelag zou het die avond niet gaan worden. Zoveel was wel duidelijk.

We namen de fles mee naar huis. Om vervolgens de volgende dag het zelfde café weer te bezoeken, gewapend met de fles van gisteravond. IJs en soda erbij en het uitgestelde drankgelag kon alsnog beginnen.

Amazing Thailand! Maar anderzijds ook gewoon waar je als consument recht op hebt.

6 Comments - Write a Comment

 1. Ik wil nog wat toevoegen:
  Tijden veranderen. Vele goeie Thaise restaurants hier in Bangkok rekenen nu 300Bht extra voor het openen van een fles die je bij je hebt,
  Vroeger wat dat nooit een probleem.

  Reply
 2. Ik sluit mij aan bij de vorige mails. Geen rum in het restaurant dan kopen ze gewoon in de winkel aan de overzijde en je betaal hooguit 1a2 euro extra voor het halen als je maar gewoon eten en cola besteld en het restant van de fles mag gewoon mee naar je hotel. Hoewel de fles vaak leeg was! Ha, ha. Dus niks extra rekenen voor zoveel glazen rum. Klasse daar kan dat. Ook helpen de restaurants vof etenskarretjes langs de weg elkaar: geen bier dan even uit de koel kist bij de buren pakken en niemand roep wat als er maar wat verdiend wordt. Goed eten en goede service dat vind je niet overal meer. Thailand is mijn land geworden.

  Reply
 3. Bargirls… Toch fijn dat sommigen hun best doen zich als stereotype westerse sextoerist te gedragen. Zucht.

  Ontopic doggy bags met resten voor thuis zijn in oa USA gebruikelijk. In NL heerst een exclusieve restaurantcultuur met exclusieve prijzen waardoor restaurantbezoek zeldzaam is. In Thailand is naar het restaurant gaan gewoon en komt veelvuldig voor voor de meesten, Zolang je maar iets besteld is het meestal goed. Daarbij zijn de drankprijzen ook redelijk. Ja de restaurantcultuur in Thailand is zoveel fijner.

  Reply
  1. Ik doe niet speciaal mijn best om me als stereotype westerse sekstoerist te gedragen hoor. Misschien ben ik er gewoon wel één. Het spijt mij als u zich eraan stoort, maar ik heb geen redenen om er geheimzinnig of stiekem over te doen.

   Reply
 4. Regelmatig heb ik meegemaakt dat bargirls waar ik rond 13.00 uur mee ging brunchen min of meer met opzet een ietsje te veel bestelden om het restant mee naar huis te nemen. Daar bedanken ze je dan hartelijk voor en als je ze een paar dagen later weer ziet krijg je ook nog te horen dat ze er ’s avonds zo lekker van hebben gegeten. Ik heb er geen enkel probleem mee.
  .
  In de westerse wereld is het zelf aanleveren van de wijn nog wel eens mogelijk. Als je exclusieve wijn wilt drinken kun je deze zelf meenemen (beter nog is natuurlijk een paar dagen van te voren te brengen), waarna je voor het opdrinken alleen zogenaamd ‘flessengeld’ betaalt. De hoogte daarvan verschilt natuurlijk, maar een restaurant waar je 25 euro betaalt voor een fles die in de winkel 5 euro kost, zal met 20 euro per fles wel genoegen nemen.
  Zo kun je dan bijvoorbeeld een fles van 60 euro voor 80 euro in het restaurant opdrinken, terwijl ze daar als ze hem zouden hebben ook gewoon het ‘vijf keer over de kop principe’ zouden toepassen, en je 300 euro kwijt zou zijn.
  En daar kun je in Thailand dan weer een half dorp van in leven houden…

  Reply
 5. Voordat men na een bruiloftfeest huiswaarts keer (of bij een tamboen) verzamelt men alles wat op tafel staat, alle eten en drinken om het vervolgens mee naar huis te nemen.
  Vier volgende week mijn verjaardag in een restaurant en neem zelf een fles Scotch en Champagne mee. Bij binnenkomst worden deze gelijk aan de ober afgegeven. Die opent de flessen en serveert. De tafels moeten vol zijn anders oogt het niet.
  Nergens mag op bezuinigd worden. Anders ga je hier af,
  Dat is inderdaad effe anders dan in Holland.

  Reply

Post Comment