fbpx
door Thailand in ieder seizoenAdvertorial Ontdek Thailand 

Een reis door Thailand in ieder seizoen

Als je toch dat hele stuk naar Thailand reist, dan wil je ook graag mooi weer hebben. Maar dat is helaas niet altijd gegarandeerd, want het land kent vier verschillende klimaatzones. Door slim te plannen, kun je in ieder seizoen een reis door Thailand maken die niet in het water valt door het weer.

Winter – wegdromen op tropische eilanden

In de wintermaanden kun je de meeste plaatsen in Thailand goed bezoeken, maar het is met name een goede periode om naar de zuidwestkust te gaan, waar het de rest van het jaar veel regent. Neem een vlucht naar Phuket, waar je direct op een ferry stapt naar kleinere eilandjes, die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Ko Raya is zo’n paradijsje: geen auto’s, niet eens een dorpje, maar veel palmbomen en strand: van spierwit poederzand tot kiezels van koraal.

Dit is zo’n plek waar je nog geen tien stappen in het water hoeft te zetten om met je duikbril de mooiste vissen te spotten. Al eilandhoppend reis je verder naar het zuiden. Hou je van meer vertier en gezelligheid, zoek dan de baai van Railay Beach op of de eilanden van Ko Phi Phi. Ben je juist op zoek naar het Robinsongevoel, sla dan Ko Ngai en Ko Muuk niet over met hun bamboehutjes op het strand.

Lente – steden en strand

Vanwege de regenval in het zuidwesten en de flinke warmte in het noorden, is het een goed idee om in de lente in Centraal-Thailand rond te reizen. Start je reis in Bangkok, voor typisch Aziatisch stadsleven: veel verkeer van auto’s, brommers en tuktuks, op iedere hoek van de straat wel een kraampje of karretje met eten. Als je uitgekeken bent in de hypermoderne shoppingmalls en op de exotische markten, neem je de trein naar Sukothai, een van de oude koningssteden van Thailand.

Ooit was dit de rijke hoofdstad van het land en de tempelruïnes in de stad doen daar aan herinneren. De bouwwerken komen het mooiste tot hun recht in het licht van zonsop- of -ondergang. Mooie eilanden om je reis door Centraal-Thailand af te sluiten, zijn Ko Chang en Ko Samet. Groene jungle in het binnenland, met hier en daar een waterval en knusse baaien, waar je dineert met je voeten in het zand onder het licht van de lampionnen.

door Thailand in ieder seizoen

Zomer – highlights

In de zomer kun je veel delen van het land goed bezoeken, dus het is een mooie tijd voor een reis langs de highlights. Begin met een paar dagen in Bangkok, om dan door te reizen naar de River Kwai. Onderweg kom je de Erawanwatervallen tegen waar kleine visjes net als in een luxe spa aan je voeten knabbelen. De River Kwai bezoek je om een beeld te krijgen van de geschiedenis van het land en om bijzonder te overnachten, bijvoorbeeld in een bamboehuisje dat drijft op de rivier.

Neem vervolgens een nachttrein naar Chiang Mai in het noorden, waar je trekkingen maakt door de bergachtige natuur en op bezoek gaat in dorpen van traditioneel levende Thai. Wil je Thais leren koken, ga dan hier op cursus. Met de kok ga je eerst de markt op om de ingrediënten aan te schaffen. Ben je na al deze belevenissen toe aan even niets doen, vlieg dan door naar het eiland Ko Samui, waar je bij kunt komen in je hangmat, of kunt zeilen naar nabij gelegen, rustigere eilanden.

door Thailand in ieder seizoen

Herfst – natuur en cultuur

September en oktober zijn lastige maanden, want het regent in die tijd op veel plekken vrij vaak. Een strandvakantie is dan niet ideaal, maar door al die buien komt de natuur tot bloei, dus het is de moeite waard om juist dan de nationale parken op te zoeken. Wel met een poncho in je rugzak… Vanaf Bangkok pak je zo de trein naar Ayutthaya, waar je de religieuze kant van Thailand ziet in de vele boeddhistische tempels. Reis dan door naar het natuurgebied Khao Yai, waar een gids je meeneemt naar watervallen in de jungle en vleermuizengrotten. Een stuk zuidelijker, in Khao Sok, kun je overnachten in een hutje, midden op een meer in het oerwoud. Tijdens een trekking tussen de woudreuzen, ga je op zoek naar apen, vogels en de vreemdste insecten.

Door Thailand in ieder seizoen

Ook zin gekregen in een reis door Thailand? Met de bouwstenen van Thailand online, onderdeel van de reisorganisatie Riksja Travel, stel je zelf een individuele reis samen, de reisspecialisten adviseren je graag.

Lees ook

%d bloggers liken dit: