fbpx
DurianEten en drinken Uitgelicht 

Durian, een exotisch maar stinkende vrucht

Misschien heb je gezien tijdens je verblijf in Thailand of op foto’s: Een prachtig grote groene vrucht met vervaarlijke stekels. De durian. Ziet er lekker uit, maar je gelooft haast niet hoe erg die stinkt!

De durian vrucht komt alleen voor in Aziatische landen en kan wel 8 kilo wegen. Hij wordt veel verkocht in kleine kraampjes op straat. Het openmaken van de vrucht kun je het beste aan ervaringsdeskundigen over laten: dat is namelijk best een klus.

De inhoud van de vrucht heeft een pudding-achtige substantie en smaakt krachtig en scherp, maar tegelijkertijd ook zoet en romig.

Durian en seks

Qua smaak wordt de durian ook wel vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas – en dat tegelijkertijd. Het is daardoor ook een vrucht die je moet leren eten, maar hij is erg populair. De durian wordt in allerlei (voornamelijk zoete) gerechten verwerkt. Het is een favoriet ingrediënt in koek, snoep en ijsjes.

Nu vraag je jezelf af? Waarom zou ik in godsnaam deze vrucht eens moeten eten. Omdat ‘ie super gezond is! Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten.

Durian

Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen.  In zuidoost-Azië gaat zelfs het gerucht dat de durian goed is voor je seksleven.

Zelf nooit geprobeerd

Ik heb het wel eens voorgesteld aan mijn vrouw om samen eens een durian te eten. Kijken wat er gebeurd. Maar mijn vrouw wil de vrucht niet in huis hebben, ze kan niet tegen de stank.

Als je trouwens van plan met om eens een durian te kopen en te gaan oppeuzelen, check dan even bij de receptie van je verblijf of dat wel is toegestaan. In veel hotels is het namelijk absoluut verboden om een durian mee naar je kamer te nemen. De lucht zou te lang blijven hangen.

In onderstaande video kun je goed zien hoe erg de durian stinkt.

Lees ook

%d bloggers liken dit: