fbpx
Longnecks in ThailandCultuur Uitgelicht 

Het dubbele verhaal van de Longnecks in Thailand

Deze Karenvrouwen dragen al vanaf het vijfde jaar vijf koperen ringen om hun nek. Naar mate de vrouwen ouder worden, komen er steeds meer koperen ringen bij. En zo lijkt de nek steeds langer te worden. Vandaar de naam, Longnecks. 

Je zou denken dat daardoor de nek steeds wordt uitgerekt, maar het zijn juist schouders die naar beneden gedrukt worden. De ringen zijn een onderdeel van het leven van de vrouwen, en worden dus nooit afgedaan.

Menigeen zal er misnoegd naar kijken en zeggen dat de ringen de onderdrukte positie van de vrouwen symboliseert, zoals de burqa bij de moslima’s. Maar het is niet het eigen volk dat de Karenvrouwen onderdrukt, maar hun gastheer.

Waarom dragen Longnecks ringen?

De vrouwen behoren tot de Padaung, het Karen volk dat in Thailand leeft. Het merkwaardige is dat de Padaung zelf niet goed weten waarom ze de ringen eigenlijk dragen. Vermoedelijk is heb soort schoonheidsideaal, om zoveel mogelijk ringen te dragen. De vrouw met de meeste ringen, 37 maar liefst, wordt dan ook gezien als de grootste schoonheid van de Padaung.

Een ander verhaal is dat Longnecks hun vrouwen op deze manier wilde beschermen voor aanvallen van tijgers. Die konden zo niet bij de nek, wat voor een tijger de plek is om een prooi zo snel mogelijk te doden. Maar dit verhaal is nooit echt bewezen.

Quinn Buffing on Unsplash

Ook ringen om armen en benen

De Longnecks dragen niet alleen ringen om de nek, maar ook om de armen en benen. Dit wordt voor buitenstaanders als minder bijzonder ervaren vermoed ik, terwijl het voor de Padaung net zo belangrijk is als de ringen om de nek.

De Karen in Thailand, wonen zowel in de laagvlaktes als in de bergen van de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son en Chiang Rai.  Het is een onderdrukt volk, dat zijn oorsprong vindt in Myanmar.  Veel van hen zijn nog steeds statenloos en worden door Thailand niet erkend. Dubbele hiervan is dat vrouwen die ringen dragen een kleine vergoeding krijgen van de overheid, dit om het toerisme in dit gebied in stand te houden

Video Longnecks

Lees ook