Het is droog en koud in Noord-Thailand

koud in Noord-ThailandDe winter mag dan in Nederland zijn begonnen, het is ook erg koud in Noord-Thailand. Zo koud dat de regering zelfs het rampenplan in werking heeft gezet.

In totaal tien provincies is het veel kouder dan normaal, onder meer in toeristische populaire plaatsen als Chiang Rai, Chiang Mai, Mae Hong Son, Loei, Lamphun en Mukdahan. Overdag heerst er nog een dragelijke 25-28 graden, maar in de nacht zakt het kwik tot onder de 15 graden Celsius.


Voor ons Nederlanders is dat een prima temperatuurtje, maar voor de Thai is dit vreselijk koud.  In de bergen zal het nog veel kouder zijn, daar komt zelfs het kwik soms onder het vriespunt. Merkwaardig genoeg liggen de temperaturen in Bangkok met plus 30 weer veel hoger dan normaal.

Droog en koud in Noord-Thailand

Het is niet alleen koud in Noord-Thailand, ook heeft het er al een tijdje niet meer geregend. Het gaat dan om plaatsen als  Udon Thani, Nongkhai, Mukdahan, Sukhothai, Nong Bua Lamphu en Maha Sarakham. Maar ook in het Noordoosten slaat de droogte toe zoals in  Yasothon, Amnat Charoen, Roi-Et, Surin, Si Sa Ket, Khon Kaen en Ubon Ratchathani.

Dat begint meer en meer een probleem te worden, omdat Noord-Thailand ook wel de graanschuur van Thailand wordt genoemd. De boerenbedrijven hebben water nodig om de gewassen te laten groeien. Twee jaar geleden had Noord-Thailand ook met een droogte periode te maken, die maar liefst negen maanden duurde. Ironisch genoeg viel er daarna in korte tijd zoveel regen dat dit leidde tot de grote overstromingen van 2010.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.