fbpx
Drinken in het vliegtuigEten en drinken Uitgelicht 

Drinken in het vliegtuig

Drinken in het vliegtuigJe zweeft boven de wolken, de stewardess komt langs met nootjes en serveert je eerste biertje. Even later bestel je er nog een. Bij de maaltijd neem je een flesje rode wijn en straks nog een whisky met ijs. Om daarna even fijn weg te doezelen. Maar is drank hoog in de lucht wel handig? Drinken in het vliegtuig, wat weten we daarover?

De druk in een vliegtuig is tijdens een vlucht lager dan op de grond. Het is alsof je een wandeling maakt in de bergen en je bevindt je ergens tussen de 1000 en 2000 meter hoog.

Je neemt daardoor minder zuurstof op wat duizeligheid kan veroorzaken. Het is dan net alsof je teveel gedronken hebt, terwijl dat niet zo is en eigenlijk geen probleem is.

Rode wijn

Maar die druk in de cabine is nu net de reden waarom alcohol in de lucht sneller ‘inslaat’ als wanneer je dit ‘op de grond’ zou consumeren. Die twee biertjes, daarna het flesje rode wijn en als apotheose de dubbele whisky, waar je normaal geen last van hebt, kan je in dit geval behoorlijk opbreken.

Zoals je weet voelt de lucht in een vliegtuig aan als de Isaan in de droge tijd. Kurkdroog dus. Omdat alcohol ook voor slapeninvliegtuig3uitdroging zorgt heeft dit een dubbel effect, het maakt je sneller dronken. Daarom raad ik aan om in ieder geval een paar glazen water erbij te drinken.

Drinken in het vliegtuig

Alcohol blijven gebruiken omdat de uitdroging je dorstig maakt is een valkuil. Ik stel mijzelf altijd een limiet, zoek andere afleidingen of probeer te slapen. Maar je kunt ook gewoon geen alcoholische versnaperingen nemen.

Door de lange saaie vlucht naar Bangkok is er bij sommige passagiers ook de neiging om in een korte tijd te veel alcohol te drinken. Dan krijgt je meer binnen dan je lever kan verwerken en komt alles onverwerkt je bloedbaan binnen. Daardoor raak je sneller onder invloed. En dat dien je te voorkomen.

Alcoholmisbruik

Als men er niets van merkt is het okay. Maar als je vervelend wordt en de crew vindt dat je een gevaar bent of dreigt te worden voor de veiligheid in het vliegtuig en voor de medepassagiers, dan heb je een groot probleem. Ongepast gedrag door alcoholmisbruik valt namelijk onder het internationale rechtssysteem.

slapeninvliegtuig2De gezagvoerder van een vliegtuig mag een noodlanding maken, je laten verwijderen en overdragen aan de politie. Ook is men geautoriseerd om je in de boeien te slaan. En de kosten worden op jou verhaald. Maar dan moet je wel heel erg over de schreef gaan.

Meestal krijg je een waarschuwing, een alcoholverbod en een bakkie koffie. Beter is het om dit niet te laten gebeuren en jezelf op de vlucht te beheersen als je een drankje wil drinken.

Lees ook

%d bloggers liken dit: