fbpx
Nieuws 

Doodstraf voor verkrachting in Thailand?

De verkrachting van het 13 jarige meisje in de trein blijft de gemoederen bezig houden in Thailand. Een in Thailand beroemde actrice Panadda Wongphudee heeft een petitie opgesteld die is ondertekend door meer dan 110.000 mensen.

In de petitie eist/vraagt Panadda dat de doodstraf wordt ingevoerd in verkrachtingszaken. De petitie werd ingediend bij de militaire junta.

De petitie aangeboden aan Maj.Gen. Pollaphatara Wannapak, secretaris van het Koninklijke Thaise leger en is gericht aan generaal Prayuth Chan-Ocha, voorzitter van de National Council for Peace and Order (NCPO).

Doodstraf voor verkrachting?

De roep om zwaardere straffen voor verkrachters met de doodstraf wordt steeds luider nadat een 13-jarig meisje op brute wijze werd verkracht en vermoord aan boord van een nachttrein in juli. Een medewerker van het State Railway of Thailand (SRT) werd enkele dagen na het incident gearresteerd en naar verluidt heeft hij bekend de seksuele mishandeling van de vrouw en gooide hij haar lichaam uit de rijdende trein.

Hoewel de verdachte, Wanchai Saengkhao, waarschijnlijk zo wie zo te maken krijgt met de doodstraf vanwege de aanklacht wegens moord, beweren activisten onder leiding van mevrouw Panadda dat het straffen van verkrachting met de doodstraf is nodig om seksuele belagers af te schrikken.

Critici van het idee beweren dat met het invoeren van de doodstraf niet bewezen is dat het aantal misdrijven te verlaagt. Bovendien wordt dan het beëindigen van het leven van het slachtoffer ‘aantrekkelijker’ omdat op de eerste misdaad, de verkrachting, toch al de doodstraf staat.

Naast dat de doodstraf geëist moet worden, moet ook de mogelijkheid van een genadeverzoek aan de koning worden afgeschaft in dit soort gevallen zegt Panadda.

Motivatie Panadda

Panadda Wongphudee, de miss Thailand van 2000 Thailand, ziet het verzoek aan de NCPO als een oproep vanuit het volk, de wil van het volk en passende in de strategie van het leger dat geluk, blijheid en vertrouwen wil terugbrengen in Thailand. Ze wil dat het gezien wordt als gevolg van een trend waarbij internationaal gezien harder wordt opgetreden tegen verkrachting.

De NCPO heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de petitie.

Lees ook

%d bloggers liken dit: