fbpx
Nieuws Uitgelicht 

Hoe dom kun je zijn: Drugsgebruik in Thailand

Drugsgebruik in ThailandDe 26-jarige Amerikaan Logan Hermandez, uitgedost als rastafari, kuierde enkele jaren geleden rustig over Walking Street, de belangrijkste uitgaansstraat in Pattaya. Ondertussen rookte hij een marihuanasigaret. Hoe dom kun je zijn. Drugsgebruik in Thailand. Niet doen dus.

Voorbijgangers die ‘Bob Marley’ voorbij zagen komen waarschuwden de politie die hem terstond aanhield. Na fouillering bleek hij drie gram marihuana bij zich te hebben. De man werd gearresteerd en naar het politiebureau gebracht waar hij, zo was op de foto’s te zien, maar bleef doorgrijnzen.Doodstraf op drugsgebruik in Thailand

De ontnuchterende kater zal de volgende dag wel hard zijn aangekomen. Op een beetje drugsgebruik in Thailand staan namelijk al forse straffen. Op smokkel zelfs de doodstraf. En gevangenissen in het ‘Land van de Glimlach’ worden de hel op aarde genoemd.

Hermandez werd in hechtenis genomen in afwachting van zijn proces. Hoe het af is gelopen weten we niet. Maar de ThailandBangKwangGevangenisverwachting is een paar jaar zitten in de Bang Kwang gevangenis, ook wel Bangkok Hilton genoemd, of een flinke boete en repatriëring.

Onaantastbaar

Ook al is het verboden en zijn de gevolgen niet te overzien, elk jaar worden toch tientallen toeristen, waaronder backpackers die feesten op de eilanden en denken dat ze onaantastbaar zijn, opgepakt en veroordeeld. Zelf met een klein beetje softdrugs zoals een gram marihuana, hier in Nederland peanuts, kan je voor jaren achter de tralies brengen.

Vooral rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor drugsdealers in het backpackersmekka Khao San Road en de partyeilanden in de Andamanzee, waar de jointjes openlijk worden verhandeld.

Yaba

De verkoop gebeurt vaak door Thai en dus lijkt het daardoor dat het wel snor zit. Maar het kunnen informanten zijn of ze spelen onder een hoedje met de onderbetaalde politie, en door je rekening leeg te halen mag je jezelf uitkopen.

YaBaOok een beetje drugs voor jezelf, zoals die Rasta op Walkingstreet, is al te veel en de Thaise autoriteiten hebben daar lak aan. Drugs is drugs, of het nu hard- of softdrugs is.

En wanneer je meer dan twintig gram van een harddrug zoals: heroïne, cocaïne, amfetamine (in Thailand ya-ba geheten), of ecstasy in je bezit hebt, kun je de doodstraf krijgen.

In de lobby van een hotel in Bangkok liet een Britse toerist mij eens een zakje wiet zien, met de vraag of het gevaarlijk is om dit mee te nemen in het vliegtuig naar Kho Samui. Ik heb niet eens geantwoord en maakte dat ik wegkwam. Het is namelijk zelfs link om in de buurt te zijn bij iemand die drugs bij zich heeft of om in een ruimte waar verdovende middelen zijn.

Mede-schuldig

Ook al heb je er niets mee te maken, je wordt als medeschuldige aangemerkt als je bij aanhouding of een politie-inval aanwezig bent. En ook al wordt je onschuld toch aangetoond, dan ben je al maanden verder in een Thaise hete cel.

Wie meer wil weten wat je te wachten staat tijdens een langdurig verblijf in de Bang Kwang gevangenis moet het LevenslangInThailandboek van Pedro Ruijzing ‘Levenslang in Thailand’ maar eens lezen. Als buitenlander ben je helemaal op jezelf aangewezen.

Vaak wordt een beroep gedaan op de Nederlandse Ambassade, maar die kan niet meer doen dan zorgen dat een advocaat krijgt. Een diplomatieke missie om je vrij te krijgen kun je vergeten.

Daarom blijven we het herhalen. Drugs in Thailand? Niet doen!Lees ook