fbpx

Do en don’ts voor Thailand

Je reist naar Thailand, een ver land in een ver ander werelddeel. Dus krijg je te maken met andere gebruiken en een andere cultuur. En je hebt geen idee wat je wel kunt doen en wat niet. Een belediging ligt op de loer en je wilt niemand kwetsen.  Laten we je helpen. Hier komen de belangrijkste do’s en don’ts voor Thailand.

Wees bewust van je kledingkeuze

Kleding is in Thailand heel belangrijk en je kunt dan ook gauw de fout in gaan. Maar wat stop je in de koffers voor de eerste keer Thailand? De witte stranden lenen zich natuurlijk perfect voor de bikini. Maar denk je erover topless te gaan? Niet doen! De Thai zijn een zeer preuts volk en het wordt over het algemeen niet gewaardeerd om al te onthullende kleding te dragen. Topless liggen op het strand is dan ook verboden.

Shorts en slippers worden in het dagelijks leven wel getolereerd, maar dat geldt niet tijdens een bezoek aan heilige plaatsen. Wil je een bezoek brengen aan de tempels dan vereist dat kledingtechnisch een beetje finesse. Vrouwen in het bijzonder moeten erop letten dat ze de schouders bedekken.

Kom niet aan de Koninklijke Familie

Dit is misschien wel de belangrijkst in onze lijst van do’s en Don’ts voor Thailand. Koning Willem-Alexander werd in zijn tijd als kroonprins vaak Prins Pils of Willem de Domme genoemd. In Nederland maken we vaak grappen over onze Koninklijke Familie. Doe dat in Thailand niet! Sterker nog, laat je helemaal niet uit over de royals. In het openbaar kritiek of afkeuring uiten kan er zelfs voor zorgen dat je op de zwarte lijst komt te staan en Thailand nooit meer mag betreden.

De Koninklijke Familie heeft geen officiële macht in Thailand ,maar wordt wel zeer gerespecteerd door het volk. Op ieder bankbiljet en elke Thaise Baht is een afbeelding van de koning te vinden. Zodra het volkslied ten gehore gebracht wordt of de koning op televisie verschijnt, is het gebruikelijk om op te staan – ook voor buitenlanders.

Taboe op voeten

Thai zijn ervan overtuigd dat de ziel zich in het hoogste deel van het lichaam, in het hoofd bevindt. Niet heel gek dus, dat de Thai niet zo dol zijn op het onderste gedeelte, de voeten. Dit is precies de reden waarom je niemand je voetzolen mag laten zien als je gaat zitten.

Als je iemand per ongeluk aan hun voeten aanraakt of met jouw voeten iemand anders aanraakt, dan is een verontschuldiging noodzakelijk. Bovendien: doe je schoenen uit! Niet alleen in tempels, maar ook in eenvoudige huisjes bij de lokale bevolking thuis, is het een absoluut taboe om je schoenen aan te houden. Dit geldt ook voor de witte tennissokken!

Land of Smiles

Do en don'ts voor Thailand Glimlachen is een belangrijk onderdeel van het leven en komt voort uit de enorme gastvrijheid en respect die de Thai hebben. Daar kom je gauw genoeg achter tijdens je eerste keer Thailand. Maar het wordt ook gebruikt om onaangename situaties weg te lachen.

Vraag je aan een Thai de weg en hij weet het niet? Hij blijft lachen, wat soms kan leiden tot frustraties. Het is ook beter om zelf niet je geduld te verliezen. Thai vinden het vreselijk als iemand zijn emoties toont in het openbaar. Kwaad worden en frustraties zijn ook emoties. Blijf altijd vriendelijk. Dat doen zij ook en je bent gast. Een belangrijke tip in onze lijst van do en don’ts voor Thailand.

Hoofd

Het hoofd herbergt de ziel en is volgens de Thai het spirituele centrum van het lichaam. Belangrijk is om te weten dat je hier dus niemand mag aanraken, dat geldt ook voor baby’s en kinderen. Zelfs als je eerste instinct zegt om een kind een aai over zijn bolletje te geven moet je dit dus niet doen! Ook voor openbare vertoningen van affectie, zoals kussen of knuffelen geldt: liever niet. Vooral oudere Thaise mensen zien dit vaak als ongepast.

Respecteer Boeddha

De laatste in onze lijst van do en don’ts voor Thailand, maar erg belangrijk: Respecteer alle afbeeldingen van Boeddha. De Boeddhabeelden die je overal zult tegenkomen zijn heilig. Het schenden van deze heiligdommen kan zelfs worden bestraft met een gevangenisstraf.

Dat geldt ook voor buitenlandse toeristen. Als je dus met een Boeddhabeeld gefotografeerd wil worden, klim er dan niet op, of ga er niet in korte rok of bikini voor staan. De Thai kunnen dat niet waarderen.

Ook mogen vrouwen nooit een monnik aanraken. Blijf op gepaste afstand.