Dengue en andere ziektes tijdens Thais regenseizoen

Thais regenseizoenNu het Thais regenseizoen weer van start is gegaan is het oppassen geblazen voor Dengue en acht andere ziekte, zo waarschuwt de Thaise gezondheidsdienst.

Dengue is de laatste jaren een groot probleem in Thailand. Vooral in plattelandsgebieden komt het veel voor. Maar ook in Bangkok komt het geregeld voor. De afgelopen weken zijn er alweer vier Thai aan overleden. Ongeveer 80% van de geïnfecteerde personen heeft geen symptomen. Milde verschijnselen als plotseling opkomende koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spier- en gewrichtspijn en huiduitslag komt bij ongeveer 15% van hen voor. De overige 5% heeft een ernstiger verloop. Deze zijn levensbedreigend als niet wordt behandeld.


Andere ziektes tijdens Thais regenseizoen

De Thaise gezondheidsdienst waarschuwt verder voor nog eens acht andere ziekten die tijdens het Thais regenseizoen kunnen opduiken.

Het gaat dan met name om hepatitis, leptospirose (ziekte van Weil), longontsteking, Japanse encefalitis, cholera en malaria.

De meeste ziektes spreken voor zich. De ziekte van Weil en Japanse encefalitis hebben misschien een nadere toelichting nodig:

Thais regenseizoenZiekte van Weil

De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. De ziekte kan gepaard gaan met hoge koorts, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte met neurologische verschijnselen. Deze aandoening komt voor in Oost-Azië. Veroorzaker is het Japanse encefalitis-virus. Het ziektebeeld kan variëren van een griepachtig beeld tot hoge koorts, convulsies, paralyse en uiteindelijk zelfs coma en sterfte.

Goede conditie

De beste manier om je te wapenen tegen dit soort ziekte is zorgen dat je in prima conditie verkeert. Eet goed, slaap goed. En mocht je het idee hebben dat een van deze ziektes onder de leden hebt, wacht dan niet maar ga onmiddellijk naar en dikter.

One Comment - Write a Comment

  1. Spellingcontrole uitgeschakeld?

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.