fbpx
waiAchtergrond Cultuur Uitgelicht 

De wai: Do’s and don’ts

Wij westerlingen vinden het wel leuk, die wai. De Thaise variant van het handen schudden is zo lekker exotisch. We kopiëren het en gaan er volledig mee aan de haal.

Ik verwacht dan ook dat de Thai zich een breuk lachen over die gekke westerlingen. Want we we geven werkelijk iedereen een wai. Kinderen, vrienden, familie, monniken.

En we doen het ook zo grappig: we plaatsen de handen voor de mond, de neus of zelfs voor het voorhoofd. Vandaar maar eens de do’s en don’ts op een rij…

Thai vinden het niet prettig om onbekenden aan te raken. Daar komt bij dat in het warme Thailand iemand als snel ‘zweethanden’ heeft.

Zij vinden persoonlijke hygiëne erg belangrijk daarom geniet een wai altijd de voorkeur boven het handen schudden, wat een typisch Westers gebruik is. In dit artikel staat ook opgesomd wanneer de wai wordt gebruikt.

Hoe geef je een goede wai?

Er zijn er drie vormen van wai. De eerste is de meest gebruikelijk. Je plaatst je handen vroom gevouwen voor je borst. Voor mannen moet de duim tussen de borstpartij vallen, bij vrouwen in de decolleté. Losjes, niet de hard duwen. De ellebogen bevinden zich langs het lichaam, niet strak tegen de zij gedrukt.

Je brengt je neus langzaam naar de toppen van je vingers, je buigt daarbij het bovenlijf lichtjes. Hoe dieper je buigt, hoe dieper je respect is voor de ander. Je ogen zijn op de grond gericht, je kijkt de ander niet aan. Deze manier gebruik je voor iedereen, behalve voor monniken en de koning.

waiVoor monniken is hetzelfde als hierboven, maar je plaats dan de handen vroom gevouwen voor je gezicht. De duimen plaats je tegen de kin en de vingertoppen raken je voorhoofd. Opnieuw een diepe buiging. De laatste wijze hoef ik eigenlijk niet uit te leggen, want de kans is klein dat je die ooit moet gebruiken.

Maar mocht je de koning ontmoeten, ga dan half op je zij liggen. Het bovenste been ietwat opgetrokken. Het hoofd is naar de grond gericht. Steunend op je ellebogen breng je een wai. Je duimen zijn tegen de onderkant van je oogkassen gedrukt. Zo blijf je dan een tijdje liggen.

Wie niet?

Een heel belangrijk stukje, want je geeft niet gewoonweg maar iedereen een wai. Je kunt het een beetje vergelijken met handen schudden. Schud je je de handen van je vrienden? Nee, dus bij vrienden doe je het niet.

Je glimlacht en roept gewoon ‘hoi, hoe is het?’. Met mensen die jonger zijn dan jij bent wacht je totdat zij je een wai geven. Nooit als eerste! Zij moeten als eerste respect aan jou betonen.

waiBedienden in winkels en restaurants geven een wai als dank voor je bezoek, maar die kun je gewoon negeren. Lekker arrogant zijn en doorlopen. Daarentegen mocht je je schoonouders ontmoeten, maak dan de gewone wai, maar met een hele diepe buiging. Ze zullen het erg waarderen.

Mooi, dat zijn de regels. En nu moet je eens in de straten van een willekeurige Thaise plaats gaan kijken hoeveel Thai een juiste wai maken.

Dat zijn er niet zo heel veel meer. Het gebruik is in de vergetelheid aan het raken. Jammer, want een stukje cultuur gaat verloren. Maar goed, wij blijven ook niet tot in de eeuwigheid elkaar de handen schudden. Dat gezegd hebbende plaats ik de handen voor de borst en maak een diepe buiging voor u, de lezer.

 

Lees ook