De Thaise keuken: creatief en een tikkie brutaal

Een bezoek aan Thailand vergt het gebruik van al je zintuigen. Niet alleen kun je de Thaise cultuur opsnuiven door de omgeving waar te nemen, maar ook door te proeven, ruiken en te voelen. Je komt dus ook niet om de Thaise keuken heen: je ziet de bontgekleurde gerechten, ruikt de perfect gebalanceerde specerijen en proeft de tekstuur en hoort de knapperigheid van de verschillende verse ingrediënten.

Heb je de smaak te pakken? Kom dan mee op culinair avontuur door de Thaise keuken.


Typisch Thaise ingrediënten

De ingrediënten van Thaise gerechten hangen erg af van waar je je in Thailand bevindt. In het noorden eet men kleefrijst, ingemaakte etenswaren en zelfs insecten terwijl men in het zuiden vooral pandanrijst, kokos, palmsuiker en vis in gerechten verwerkt.

Waar je echter ook bent, het hoofdingrediënt in Thailand is rijst. Niet verwonderlijk, aangezien Thailand de grootste exporteur van rijst in de wereld is! Omdat de andere ingrediënten in de Thaise keuken vaak een sterke smaak hebben, is rijst met zijn neutrale smaak de perfecte tegenhanger.

De vier andere belangrijkste ingrediënten zijn galangal, citroengras, vissaus en Thaise chilipepers. Galangal (kha) lijkt qua uiterlijk een beetje op gember, maar heeft een eigen unieke smaak. Citroengras (takrai) heeft een subtiele citroenige, aardse smaak. Vissaus (nam pla) van voornamelijk gefermenteerde ansjovis en geeft een zoute, vissige smaak aan het gerecht. De Thaise chilipeper (prik) is klein en heel pittige smaak. Samen geven deze vier ingrediënten een prachtige smaakbalans aan de gerechten.

Tip: probeer als je de volgende keer een Thais gerecht eet eens alle vier ingrediënten in je gerecht te ontdekken.

Tafelmanieren op z’n Thais

Sharing is caring
Je hebt misschien al eens van shared dining gehoord. Restaurants die dit aanbieden serveren gerechten op een manier dat ze gemakkelijk te delen zijn, in bijvoorbeeld mini-porties of hapjes van 4. In Thailand weten ze niet anders. Ook daar worden diverse, bij elkaar passende gerechten in schalen op tafel gezet, zodat iedereen van al die verschillende heerlijke hapjes kan genieten.

Stokjes
Mensen die moeite hebben om met stokjes te eten, kunnen met een gerust hart Thaise gerechten bestellen. Over het algemeen liggen er alleen lepels en vorken op tafel. Stokjes worden alleen gebruikt bij het eten van noedels (kuay tiew). In het Noorden van Thailand wordt soms zelfs alleen met de handen gegeten!

Stilte graag!
In Thailand slurpen ze, net als hier in Nederland, niet bij het eten. De slurpers onder ons zullen zich dus moeten inhouden, of misschien maar geen hete soep of noedels bestellen.
Thaise topgerechten

Wil je graag eens Thais eten bestellen, maar weet je nog niet wat je moet kiezen? Geen probleem! We hebben een lijst met lekkere Thaise gerechten voor je op een rijtje gezet, die je in ieder geval één keer in je leven geproefd moet hebben:

Voorhapje
Probeer als voorgerecht eens tod man pla: gefrituurde viskoekjes met een frisse komkommerdip.

Soep
Houd je van soep, dan kun je genieten van een pittig-zure tom yam, of juist een fris-romige tom kha kai.

Salade
Saladefreaks kunnen zich helemaal te buiten gaan aan som tam, een friszoet geheel van rauwe papaja, tomaat, limoen en pinda’s. Een andere heerlijke klassieker is yam nua, een salade met onder andere gegrild biefstuk, ui, lente-ui, tomaat, komkommer en verse kruiden.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht kun je kaeng panang, een milde zoete curry, proberen. Dit gerecht krijgt zijn heerlijke smaak door onder andere kokos, pinda’s en verschillende specerijen.

Wil je graag meer leren over de Thaise keuken? Bezoek dan de Foodwiki!

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.