De seizoenen van Thailand: Wanneer kun je gaan?

Wanneer kun je het beste door Thailand reizen? In de droge tijd of in het regen- oftewel het laagseizoen? Dat hangt ervan af wat je wilt.

Daarnaast is het in het laagseizoen wel goedkoper en groener. De seizoenen van Thailand: Wanneer kun je gaan?


Ik was eens in april in de Isaan, het noordoosten van Thailand. Door de hitte leek het asfalt te bewegen en de warmte omarmde mij als een elektrische deken.

Het was het hete seizoen dat duurt van april tot juni, waarbij de temperaturen in het binnenland tot veertig graden kunnen oplopen. De gemiddelde temperatuur is 30 graden. Daarna glijdt het klimaat het regenseizoen in dat tot oktober duurt.

In de regentijd in Thailand kun je overvallen worden door korte stortbuien, vaak in de namiddag. Het landschap is dan prachtig groen is en het ruikt aangenaam. En het is even stofvrij.

De seizoenen van Thailand

De ‘winter’ duurt van eind oktober tot en met maart en is wat mij betreft het meest aangenaam. De noordoostmoesson doet Thailand dan aan. Het is droog en weliswaar ook warm, dat is het altijd in dit land, maar dan is het te harden. Het is wel hoogseizoen waarin veel mensen de toeristische oorden bezoeken.

Seizoenen in ThailandEen tweede toeristisch hoogseizoen is juli-augustus. Want dan gaan de meeste mensen in West-Europa massaal met vakantie. Wat je ook meteen aan de prijs van het vliegticket ziet, evenals in het droge seizoen, wanneer de stranden overspoeld worden.

Het zuidelijk schiereiland van Thailand met Phuket en het eiland Koh Samui heeft een eigen klimaat. De neerslag is gelijkmatig verdeeld. Op Phuket valt in mei en juni de meeste regen en juist op Koh Samui weer in oktober en november.

Het noorden waar de meeste toeristen Chiang Mai en Chiang Rai bezoeken is het wat koeler vergeleken met de rest van Thailand. In de bergstreken kan het in de avond en ’s nachts zelfs zo koud zijn dat er mensen die er wonen eraan overlijden en de overheid dekens uitdeelt.

Altijd naar Thailand

Er is wat mij betreft geen enkele reden om tijdens de regentijd niet naar Thailand te gaan. Je kunt elke maand naar dit aangename vakantieland afreizen. Een stortbui duurt namelijk Seizoenen in Thailandzelden langer dan een uur.

Dan ga je ergens koffie drinken of neemt een biertje, je eet een Phad Thai of een andere Thaise tusssendoormaaltijd en luistert naar het opgewekte geklater van de regen die de rijst doet groeien.

Je kunt ook een shoppingmall binnenwippen. Altijd leuk. Als je weer buiten bent is de regen opgehouden en zijn de straten al weer bijna kurkdroog. Maar je kunt ook pech hebben, getuige dit bericht van HiT-collega John.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.