Kunst van het afdingen in Thailand

afdingen in thailandAls zuinige Lage Lander wil je niet teveel betalen voor je souvenirs. En, straatverkopers en strandventers verwachten dat je gaat pingelen. Vandaar een paar tips voor de kunst van het afdingen.

Afdingen heeft niets te maken met geld aftroggelen of gierigheid. Het is gewoon een manier om tot de juiste prijs te komen. De handelaar begint altijd met een te hoge prijs te vragen.


Hoor je bijvoorbeeld 400 Baht, voor dat mooie houten Boeddhabeeldje, dan bedoelt hij eigenlijk 260 tot 280. Want dat is de vraagprijs om geen verlies te draaien en een beetje winst te maken.

Vaardigheden

Wat je altijd moet doen tijdens het onderhandelen, is blijven glimlachen om de sfeer goed te houden. De beste plek om je onderhandelingsvaardigheden te oefenen, is de markt. Het lijkt er allemaal goedkoop, maar bedenk: er kan nog meer van de prijs af.

Als je interesse hebt in dat stuk houtsnijwerk of die ‘Ray Ban’ op het strand, dan komen ze meestal met een ‘special price’ for my friend.  En dan ben jij klaar om met het pingelen te beginnen.

Lichaamstaal

Er zijn echter grenzen bij de kunst van het afdingen in Thaise winkels en markten.  Weinig verkopers zullen jou volgen tot het einde van de straat als je speels verbouwereerd wegloopt. Dat doet een Thai niet.  Dus wees gewaarschuwd en bied een reële prijs. Stel je biedt 180 Baht voor dat beeldje van vierhonderd.

De non-verbale communicatie zoals heftig hoofdschudden en andere lichaamstaal, zoals van zich van je afkeren, betekent dan dat je net zo goed kunt gaan. Zo kunnen we geen zaken te doen. Het bod ligt veel te ver af van zijn vraagprijs.

Maar zeg je ‘225 Baht’, dan zie je een voorzichtige glimlach op het gezicht van de handelaar. Je begrijpt het en het pingelen gaat beginnen. Dan hoor je 350. Dat volgen er kleine sprongen in het afdingen. Eindelijk kom je ergens tussen 275 en 285 en tot een overeenstemming. Iedereen tevreden.

Kunst van het afdingen

Ook zijn er mensen die het gevraagde bedrag zo neertellen. Kun je doen, maar dan betaal je veel te veel en val je in de categorie naïeve toerist en word je achter je rug uitgelachen. En je verpest de markt voor andere kopers. Want als jij het hele bedrag betaalt, waarom de volgende ook niet, zal de gedachte zijn van de verkopers,

Dus: begin met veertig tot zestig procent van de prijs, dan kom je een heel eind. Als je handelaar zijn Engels niet beheerst, komt de calculator tevoorschijn waarop je om de beurt het bedrag invult. Geeft ook nog eens een band. Dit toneelstukje heb je spoedig onder de knie en geeft sjeu aan het shoppen. Het blijft een kunst en kunde. Dus veel oefenen.

En bedenk: blijf glimlachen.

2 Comments - Write a Comment

 1. Als je niet weet wat een produkt waard is blijft het lastig.
  Als voorbeeld neem ik de ambulante verkoper die met keurige portemonnees van het merk Imperial Horse rondloopt.
  Meestal begint hij met 1500 Baht. Stel je biedt 500 en je komt op 850 uit. Heb je het dan goed gedaan? Ach, op internet koop je ze voor 10 tot 20 US$ en bij het kraampje om de hoek bij je kroeg in Pattaya dat elke avond wordt opgebouwd voor 300 Baht.
  Het moge duidelijk zijn dat het kraampje, waar de portemonnees gewoon geprijsd liggen, in dit geval de beste optie is. Ook al valt er daar niets meer af te dingen.
  De bodemprijs van de ambulante verkoper is trouwens 700 Baht, altijd nog meer dan het dubbele dan de geprijsde versie.
  Voor 20 euro hoef je je trouwens niet echt bekocht te voelen, het zijn prima portemonnees.

  Reply
 2. Afdingen zoals besproken in je verhaal gaat op in toeristische gebieden.
  Buiten het gebied kom je heel andere prijzen tegen.
  Maar leer gewoon een aantal bedragen uit je hoofd is een betere optie.
  Dit geldt trouwens ook voor bedragen afspreken met een tuktuk.
  En je verdiepen in de materie met vergelijkbare producten.
  Ook wordt er in de ochtend gemakkelijker tegen een lage prijs verkocht.
  De eerste klant brengt vaak geluk….
  Je ziet ze dan ook met het geld over de handel aanraken waaien.
  Lot damai is ook handig om af te dingen.
  Ook opletten dat het verschilt op welke markt je koopt.

  Onze handel op de markt is bekend dat we goedkoop zijn. We verkopen ook nagenoeg alleen aan de thai. Wordt veelal niet eens gevraagd om lagere prijzen oftewel degene die dat vraagt krijgt Mai dai te horen.
  Een klein presentje geven is soms nog leuker en de thaise klanten vinden het nog leuker ook.
  Veel vaste klanten die ook liever een vaste lage prijs hebben waarderen dit beleid.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.