fbpx
Nieuws Uitgelicht 

De doodstraf in Thailand: Oproep tot uitbanning

deathrowMet de doodstraf in Thailand loopt het land achter haar buren aan als het gaat om de uitvoering. Hoewel het onderwerp gevoelig ligt, kwam de Unie van mensenrechten bij elkaar in de Thaise hoofdstad Bangkok. Met steun van de Europese Unie hopen zij een vuist te maken tegen het uitvoeren van de doodstraf.

In Zuidoost Azië staat Thailand op plek nummer 2 als het gaat om gevangenen die in de zogenaamde ‘death row’ wachten op de voltrekking van de doodstraf. In Thailand gaat hem om zo’n 600 personen. De helft hiervan is veroordeeld voor drugs gerelateerde misdrijven. Nummer 1 is Maleisië met 900 personen.

Nog 50 landen met doodstraf

Landen als Cambodja en de Filipijnen zijn al gestopt met het uitvoeren van de doodstraf. Vietnam en Thailand voeren deze vandaag de dag nog steeds uit, al dateert het meeste recente geval in Thailand uit 2009. In augustus van dat jaar werden twee gevangen met een dodelijke injectie om het leven gebracht.

Op dit moment zijn er nog 50 landen over die de doodstraf voltrekken. Deze cijfers zijn voor de Unie voor de mensenrechten gunstig. “We zien dat onze moeite loont, maar we hebben ons doel nog niet bereikt. Zolang er nog landen zijn waar dit gebeurt zullen we blijven vechten”, aldus een woordvoerder.

De doodstraf in Thailand is niet meer van deze tijd

Directeur van ‘Department of Rights and Liberty protection, Pol Colonel Aeknarat Sawettanand heeft gezegd dat zij in de nabije toekomst kennis op gaan doen in de regio. “Mensen moeten gaan begrijpen dat de doodstraf weinig tot geen vermindering in delicten teweeg brengt”, aldus Aeknarat. Ook is hij van mening dat de Thaise bevolking het schenden van de mensenrechten nog niet serieus genoeg neemt. Ook de Thaise politie heeft toegegeven dat naast de doodstraf, marteling om een verklaring los te krijgen niet langer acceptabel is.

In een onderzoek onder 810 personen in 20 provincies in het noordoosten van Thailand (Isaan) werd gevraagd welke straf verkrachters zouden moeten krijgen. 35% van de ondervraagden zou het liefst zien dat de daders de doodstraf kregen opgelegd. 32% ziet daders het liefst voor het leven achter de tralies verdwijnen. 18% suggereerde het afsnijden van de penis. De overige 13% gaf aan dat de dader voor 10 jaar achter de tralies moest verdwijnen.

Uiteindelijk is het aan het parlement wat er met de doodstraf gaat gebeuren. Tot die tijd zullen er gesprekken gevoerd worden.

Lees ook

%d bloggers liken dit: