F De Chao Phraya per boot - Hier is Thailand.nl
De Chao Phraya per bootUitgelicht 

De Chao Phraya per boot

De Chao Phraya is de grootste rivier van Thailand en stroomt heel handig langs Ayutthaya. Dat is fijn, omdat het daarmee een alternatieve reisroute is richting Bangkok.

Een aantal keren ben ik al naar Ayutthaya gereisd vanuit Bangkok. Op de heenreis ben je vol van verwachting van wat je gaat zien en de terugreis is dan altijd maar so so. Moe en zweterig weer in de terug naar Bangkok is meestal geen feest. Een goed alternatief is dan de boot over de Chao Phraya. De Chao Phraya kronkelt en stroomt over een afstand van zo’n 370 km door het binnenland richting Bangkok en de Golf van Thailand.

Ayutthaya, welke reis boek je?

Je kunt bij een van de vele  reisbureautjes in Bangkok een tripje te boeken. Meestal is het een dagexcursie. Er zijn verschillende manieren van transport mogelijk. De meest voor de hand liggende zijn de bus en de taxi. Het is zelfs mogelijk om per trein te gaan, niet de eenvoudigste manier om er te komen, maar wel wat anders. Mijn ideaal is heen met de bus en terug met de boot. Na alle bezochte tempels en andere attracties word je dan met de bus afgezet bij een steiger waar de boot op je ligt te wachten. De mindere gelukkige reisgenoten blijven in de bus zitten, zij zijn weliswaar eerder terug in Bangkok maar jij gaat reizen en dus genieten van en op de Chao Phraya.

De Chao Phraya per bootAan boord

Eenmaal aan boord word je verwelkomd door een aantal uiteraard fraaie dames. Ze  wijzen je naar het restaurant en de ruimte waar je je even kunt opfrissen. Het restaurant heeft een geweldig assortiment aan drank aan boord als of het buiten de territoriale wateren vaart en dus belastingvrij mag verkopen. In het restaurant wordt in buffetstijl een heel behoorlijke maaltijd geserveerd. Wel Thais, maar niet te pittig en dus voor iedereen goed te verteren. Na de koffie of de thee kun je dan op het buitendek van je drankje gaan genieten. Binnen wordt op allerlei tv schermen vertier aan geboden en soms is er livemuziek. Het liefst ga ik zo snel mogelijk naar buiten, dan begint het genieten pas echt. Met een glaasje in de hand rondkijken en foto’s maken. Perfect!

Het is dan het eind van de middag en de zon schijnt niet meer zo fel, een windje waait en de boot kabbelt voort over de Chao Phraya met een zeer afwisselend landschap. Je kunt met je medereizigers ervaringen uitwisselingen over de bezochte tempels of geniet in stilte van de omgeving. Een ideale manier om te onthaasten, je kunt haast niet anders…

Een trage tocht met voortdurend veranderingen

Na verloop van tijd verandert het landschap de oevers verliezen hun bosschages. In de plaats komt steeds meer bebouwing en wat industrie. Af en toe komt een boot voorbij die vloten van hout stroom opwaarts duwt. Wanneer Bangkok nadert,  merk je dat duidelijk door de toename van de hoeveelheid boten. Wat ik zelf een mooi gezicht vind, is het stuk langs de zeehaven met de grote schepen en de onderhoudswerven.

De Chao Phraya per bootDe laatste etappe

Aangekomen in de hoofdstad word je afgezet vlakbij  de Taksinbrug. Vandaar uit is het makkelijk je weg te vervolgen naar je hotel of wat je wilt gaan doen. Er zijn volop taxi’s op dat punt en er is een BTS station, Saphan Taksin. Bijkomend voordeel: je mist nu de estafettekoers die de bus moet maken langs alle oppikpunten van je medereizigers. Dat heb je ’s ochtends al meegemaakt.

De trip naar Ayutthaya met bus en boot is wat duurder. Voor mij is het het prijsverschil meer dan waard.  Je ziet heel relaxed veel meer van het landschap en je hopt minder van plek naar plek over de snelweg. Het zicht vanuit een boot is altijd bijzonder. Je reist op de manier zoals je je dat kunt voor stellen in de nooit bestaande koloniale periode van Thailand.

Lees ook

%d bloggers liken dit: