Culinaire rondreis door Thailand

In Nederland vind je tegenwoordig een boel Thaise restaurants waar ze echte lokale specialiteiten klaarmaken. Maar dat valt uiteraard in het niet bij een echte culinaire rondreis door Thailand.

Wij zijn natuurlijk blij met die Thaise restaurant in Nederland, want dat betekent dat we af en toe gewoon in Nederland kunnen genieten van een bord pad thai-noedels en een tom yam kai-kokossoepje.

Maar eerlijk is eerlijk, natuurlijk smaakt het eten in Thailand nog nét even wat lekkerder. Wie een toert door het Land van de Glimlach maakt, doet eigenlijk tegelijkertijd een culinaire rondreis door Thailand. We nemen je mee langs onze favoriete gerechten.

  1. Pad thai-noedels bij een straatkraampje op Khao San Road

Pad thai is het bekendste gerecht van Thailand: het bestaat uit dunne noedels, tofu, taugé, lente-ui en gemalen pinda’s. Het is een gerecht dat je veel tegenkomt op straat, bijvoorbeeld op de beroemde backpackersstraat Khao San Road in Bangkok.

Voor minder dan een euro heb je daar vaak al een portie pad thai, die pal voor je neus in een gloeiend hete wok wordt klaargemaakt. Als finishing touch kun je zelf nog wat vissaus, chilipoeder of extra pinda’s toevoegen. Het is een van onze favoriete snelle straatsnacks in Thailand.

  1. Groene kokoscurry met garnalen in Chiang Mai

Het Thaise eten staat erom bekend nogal pikant te zijn. Oppassen dus! Gelukkig zijn ze ondertussen wel gewend dat wij westerlingen ons eten liever niet wat milder willen en dus worden de smaken vaak iets afgezwakt. Als je een curry bestelt en je kunt uit verschillende soorten kiezen, ga dan voor de groene. Dat is met een flinke dosis kokosmelk de mildste van de drie.

Een goede plek om een lekkere curry te nuttigen is in het populaire Riverside Restaurant in Chiang Mai, waar je op geweldige houten vlonders en terrassen naast de rivier kunt eten. ‘s Avonds wordt er vaak muziek gespeeld en bestaat het publiek uit een gezellige mix van reizigers en Thai.

  1. Kip met cashewnoten in zoete sojasaus op een tropisch strand

Culinaire rondreis door Thailand
Spicy papajasalade

Ah, alleen de gedachte al doet ons het water in de mond lopen! Kip en cashewnoten vormen sowieso al een geweldige combinatie en in een saus van soja, honing, pepers en knoflook komen ze helemaal goed tot hun recht.

Dit gerecht mag dan ook niet ontbreken in onze tijdens je culinaire rondreis door Thailand. Met wat witte jasmijnrijst erbij is het smullen geblazen. Het gerecht staat in veel Thaise restaurants op de kaart.

Wij genoten ervan op het strand van Ko Phangan, met onze voeten in het zand en een koud Changbiertje erbij. Dat is nou wat wij vakantie noemen.

  1. Spicy papajasalade in Isaan

Een regio die niet veel bezocht wordt, is de oostelijke provincie Isaan. Hier kennen ze hun eigen regionale specialiteiten, zoals een pittige groene papajasalade. Vaak wordt deze gegeten met gegrilde kip en een flinke hoeveelheid plakrijst.

Buiten de bijzondere salade vind je in Isaan ook een boel bezienswaardigheden van het gebaande pad, zoals het nationale park Khao Yai of de Khmertempels in Phimai. En na een dagje sightseeing smaakt zo’n papajasalade extra lekker! Pas wel op met de pepers, want ze houden van erg spicy hier en zijn nog niet zo gewend aan toeristen …

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je ook een culinaire rondreis door Thailand maken en zelf de gerechten gaan ontdekken? De reisspecialisten van Thailand online zijn zelf in beide landen geweest en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.