Coffee Bolan, de lekkerste koffie van Thailand

Als ik op reis ga, het maakt niet uit waarnaar toe, mis ik altijd dat perfect gezet Hollandse kopje koffie. Maar niet in Thailand, want daar hebben ze Coffee Bolan.

Ik geef het meteen toe, ik ben verslaafd. Net zoals zovelen heb ik dat dampende goedje in de morgen echt nodig. Niet dat ik een veelgebruiker ben, een kop of vier. Twee in de ochtend, eentje rond de namiddag en eentje na het avondeten. Vooral die twee in de ochtend heb ik echt nodig.


Koffie in de wereld

Ik heb me wel eens verbaasd over hoeveel slechte koffie er in de wereld wordt gezet. Van een matig bakje waar je zo doorheen kijkt, tot regelrecht slootwater. Niet te drinken, al doe je er nog zoveel melk en suiker bij. Een aanslag, dat is het. De slechtste koffie wordt gezet in Amerika. Het is zo erg, dat ze het vaak gratis weggeven. “Nog een bakje, sir?” “Geef me de pot maar, misschien dat ik dan wakker word!”.

Vandaar dat ik absoluut geen fan ben van de koffieshop-ketens als Starbucks. De koffie is er lauw (waarom is dat?), het heeft inderdaad iets weg van koffie, en het is duur. Je zult mij dan ook zelden in een Starbucks (door mij telkens aangekondigd als Star-fucks) aantreffen. Nou ja, misschien na een week of wat verplicht Amerikaanse koffie drinken…

 

Coffee Bolan

In Thailand had ik ook lange tijd dat probleem. Dwalend werd ik aangetroffen rond Starbucks, Coffee World, True Coffee en The Coffee Club. Deze laatste zetten wel een aardige cappuccino, en na vier koppen wil ik wel eens wakker worden, maar het blijft behelpen.

Nee, het lekkerste kopje koffie vind je gewoon op straat.

Coffee Bolan

Coffee Bolan, warm of koud verkrijgbaar. De eerste in de morgen warm. Sterke koffie die ouderwets gezet wordt met een koffiefilter (herinnert u zich deze nog? (echo)) waarop kokend heet (!) water wordt geschonken. Aangevuld met gesuikerde melk uit blik en genieten maar! Dan wordt je wakker! Geen tweede kop nodig.

Ook koude versie

Later op de dag neem je dan een Coffee Bolan-jen. De koude versie. Hetzelfde als de hete versie, maar dan uitgegoten over een grote plastic beter gevuld met ijs. Soms zelfs in een doorzichtig plastic zak. Met rietje.

Héérlijk! Verfrissend en opwekkend. Probeer je het maar eens. De standjes waar je ze kunt krijgen staan op vrijwel elke straathoek.

3 Comments - Write a Comment

 1. Nog een tip: “ze” brengen voor mij af en toe wel eens een pak koffie uit Laos mee.
  Dat is nog eens lekkere koffie.
  “Bolan” wil trouwens zeggen “Alles zoals het vroeger was”

  Reply
 2. Thaise mensen hebben geen verstand van koffie. Chinezen wel.
  Die zie ik bonen kopen om thuis te malen, zoals vroeger in Holland gebruikelij. In de Hollandse keuken hing altijd een koffiemolen aan de muur. Gemalen koffie kwam pas later.
  Kafe Bolan is daar een voorbeeld van. Wordt ’s morgens vroeg warm gedronken vers gefilterd in een jute zakje. Door een Thai Chibees.
  Ze eten er meestal patango bij. Eveneens afkmstig uit China/

  Reply
 3. Ik drink zelf eigenlijk nooit koffie maar toen ik bij me laatste bezoek me vrouw oploskoffie zag drinken toch maar even een ouderwetse koffie machine en filters aangeschaft (150 THB lol)
  En uitgelegd dat dit koffie is en die oplos bende geen koffie mag heten

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.