fbpx
Bangkok Ontdek Thailand 

Chinatown Bangkok: vooral veel cultuur

Zo als ieder zo respecterende stad heeft ook Bangkok een Chinatown. Misschien iets minder verbazingwekkend als een Chinatown in New York of Antwerpen, Thailand en China liggen natuurlijk een stukje dichter bij elkaar.

De Chinese gemeenschap vestigde zich oorspronkelijk in het huidige Ko Rattanakosin. Pas in 1783 verhuisde de gemeenschap naar het huidige Chinatown meer stroom opwaarts langs de Chao Phraya in de huidige wijk Yaowarat.

Chinatown Bangkok

Je weet meteen dat je in een Chinatown Bangkok bent wanneer je de enorme onmiskenbare en opvallende ceremoniële Chinese poort passeert bij de Yaowarat Road bij de Odeon Cirle. Het Bangkokiaanse Chinatown is een van de weinige toeristische gebieden in Bangkok die niet is bezweken aan een zekere mate van verstedelijking. Het heeft iets onderontwikkeld in stedenbouwkundige zin en heeft een vertederend formaat.

Vanuit de traditionele poort lopen een reeks van kleinere wegen, smalle steegjes en straatjes. Elk van deze bieden veel inzicht in hoe de Chinese gemeenschap hun culturele tradities, feesten en identiteiten voor meer dan twee eeuwen hebben bewaard. Het gebied was ooit bekend als de thuisbasis van opium holen, gokhallen, bordelen en pandjeshuizen. Vandaag is het merendeel voedsel, stof en goud, dat de toeristen lokt naar dit gebied.

De handel vindt plaats in verweerde winkels, huizen en marktkramen voorzien van fel verlichte of geschilderde naam en reclameborden. Je ziet veel toeristen lopen, maar het is er stil in vergelijking tot de wijken  Siam of Silom. Het gebrek aan lucht, winkelruimten met airconditioning en Engels sprekende mensen maakt dat het voor vele buiten de gebaande paden is. Voor anderen verhoogt dit de aantrekkingskracht van Chinatown.

Wat Traimit

Ook  wel de Tempel van de Gouden Boeddha, trekt veel bezoekers die zich te wagen aan het Chinatown. De grootste attractie is het drie meter hoge en 5,5 ton zware gouden Boeddhabeeld. Dit beeld in Sukhotai-stijl, het grootste gouden beeld ter wereld, werd ongeveer 40 jaar geleden ontdekt, toen een pleisteren muur van een tempel verplaatst werd en van een kraan viel.

De beste manier om het Chinatown van Bangkok te ontdekken is om een kaart te nemen, die in je zak te stoppen en vooral veel te lopen. Je te laten leiden door de geuren, de beelden brengt vaak de grootste avonturen. Pas wanneer je er genoeg van hebt of echt iets specifieks zoekt, pak je je kaart en baan je je weer een weg richting  je bestemming of de uitgang.

Als je op zoek bent naar bars en clubs in Chinatown, ben je in het verkeerde deel van de stad. Nachtelijke activiteiten hier zijn beperkt tot eetgelegenheden en voor avonturiers, een glas met slangenwijn misschien.

Lees ook

%d bloggers liken dit: