fbpx
Chiang Mai Ontdek Thailand 

Chiang Mai: Goedkoop en fijn klimaat

Wat een mooie stad met zo veel te zien, wat een rust en toch ook weer druk als je wilt, wat een heerlijk klimaat en wat een gastvrijheid. Tja, na vijf dagen Chiang Mai ben ik een beetje verliefd geworden op deze oude stad.

Ik zeg het heel eerlijk, ik was vooraf sceptisch toen mijn vrouw zei dat ze tijdens deze trip naar de tweede stad van het land wilde. Ik had al zoveel mensen horen zeggen dat je na drie dagen Chiang Mai wel gezien hebt,  dat ik dit was gaan geloven.

Toch liet ik me overhalen, onder de noemer ‘Je kunt niet Thailand voor de zoveelste maal bezoeken en nooit in het oude koninkrijk zijn geweest’.

Chiang Mai is Doi Suthep

Er is genoeg te zien in Chiang Mai. Uiteraard de vele Wat’s met als toeristisch hoogtepunt Doi Suthep. Trek daar maar een dag voor uit. Je huurt een bahtbus met een paar man, gaat de berg op, bezoekt allereerst de tuinen van Phui Ping. Je kunt nog hoger als je wilt, helemaal boven in de berg is nog een ander Doi. Die hebben we links laten liggen, na de tuinen zijn we naar beneden afgezakt.

Bij de volgende stop ga je wat shoppen in een Hmong dorp. De ‘winkelstraatjes’ wringen zich in bochten de berg weer op. Zorg dat je goed in conditie bent! Dat geldt ook voor de tuinen, waar je vele trappen moet beklimmen. En dan als klapper op de vuurpijl Doi Suthep. Wij bezochten het in de het oranje licht van de avondzon… spectaculair. Verder op weg naar beneden pak je nog even het Viewpoint mee, waar je een prachtig wijdgezicht hebt over Chiang Mai.

Khondeun Thanon

In de avonduren kun je een van de vele avondmarkten bezoeken, die tot elf uur zijn geopend. In het weekeinde heb je dan ook nog Thanon Khondeun, een avondmarkt die zich over vele honderden meters dwars door de oude binnenstad uitstrekt. ‘Shop till you drop’ is in Chiang Mai het credo hier. En als je even moe bent, dan pak je een voetmassage van een uur (120 baht) of eet iets in een van de vele kleine straatrestaurantjes.

Chaing Mai Thanon KhondeunHet niet toeristische deel

Maar het is juist het niet toeristische deel van Chiang Mai dat me verliefd maakt op deze stad. Ik heb de oude binnenstad met de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren zoveel mogelijk links laten liggen. Met zijn toeristische bars, massagesalons en her en der een go-go-bar. Ik zat in het deel vlakbij het vliegveld. De plek waar de Thai zelf logeert, eet en drinkt. In mijn guesthouse was geen westerling te bekennen, evenzo niet in de bars en restaurants.

En toch was ik in dit deel van Chiang Mai geen vreemde eend in de bijt. De Thai behandelde me als een van hen. Ik hoefde ook niet mee te betalen, zoals in Bangkok en Pattaya gebruikelijk is. Die gastvrijheid verraste me volledig, net als de behulpzaamheid van de mensen. Wat je ook vroeg, niets was te veel.

IMG_20111128_164214Goedkoop en fijn klimaat

Uiteraard is dit hoofdstad ook allemaal mogelijk, maar wordt er toch vaak een meerprijs berekend. Zeker voor westerlingen. En dan komen we bij een ander (voor Nederlanders) niet onbelangrijk punt: het is hier stukken goedkoper dan in andere steden.

Kamerprijzen, prijzen van een biertje of whisky-soda, eten in een restaurant. Het is allemaal een fractie minder duur dan in de hoofdstad, waardoor je verblijf van een paar dagen in Chiang Mai in vergelijking al snel een paar duizend baht goedkoper wordt.

Maar het allerbelangrijkste is wel het klimaat. Het is twaalf uur in de middag als ik stukje tik. Ik zit op het terras van een koffiebarretje met internet. Het digitale kwik in de thermometer wijst 29 graden aan, een klein beetje lager als in Bangkok. Toch zit ik hier buiten zonder me het apezuur te zweten, wat in de hoofdstad wel het geval zou zijn. Hier in Chiang Mai kan ik de hele dag rondlopen zonder te verlangen naar een verkoelende douche, soppend op mijn slippers en plakkend van het zweetzout.

Mijn bezoek aan deze stad duurde slechts zes dagen, maar nu weet ik het al zeker. Als ik later groot ben en besluit naar Thailand te verhuizen, dan wil hier wonen. Sorry Bangkok, Pattaya, Hua Hin of Chom Chen. Chiang Mai rules!

Lees ook