fbpx
Rest van Thailand 

Chiang Khong groeit hard dankzij de brug

Een goed voorbeeld wat nieuwe verbindingen met het achterland kan doen is Chiang Khong. Dit snel groeiende stadje ligt in de provincie Chiang Rai vlakbij de nieuwste Thai Lao vriendschapsbrug.

De opening van de brug heeft grote gevolgen gehad voor het stadje Chiang Khong. Was het vroeger een van de belangrijkste verkooppunten, rust en de mogelijkheid om met de boot naar Laos te gaan. Nu wordt de brug die een bijna ongestoorde overgang over de rivier de Mekong biedt een van de belangrijkste trekpleisters.



Chiang Khong groeit hard

Bijna als een mijnstadje in de 19 eeuw in de VS groeit Chiang Khong erg snel. Elke maand openen diverse restaurants en bars hun deuren. Ze liggen rug aan rug in het centrum van de stad.

Het rustige karakter van Chiang Khong gaat zo snel verloren. Vroeger een rustig dorpje met de bekende lange bootjes in gereedheid voor een romantisch tochtje op de rivier.  Met als einddoel de zeer aantrekkelijke stad in Laos Luang Prabang. Had je meer haast nam je een speedboot. Haast is bijna een vies woord in dit deel van Thailand.

Aan de overkant van de rivier ligt een zusterdorpje aan de Laotiaanse kant van de brug Huay Xai. Het dorpje zal met dezelfde overgangsproblemen kampen. Snelle groei en verlies van de identiteit.

Andere attracties

In zo’n klein onooglijk dorpje verwacht je niet veel aan toeristische trekpleisters: de transporthub is de belangrijkste aantrekkingskracht. Met de toeristen die van alle kanten komen en de brug over willen is het druk.

Toch heeft Chiang Khong zijn toeristische attracties bijvoorbeeld; het Hub Bicycle museum, met een behoorlijke verzameling fietsen en fietsbenodigdheden. Het museum is min of meer opgedragen aan Alan Bate. Hij is de wereldrecordhouder volgens het grote Guiness boek met zijn tocht om de aarde in 2010. Hij heeft er ook een Hub Pub geopend en een hostel voor overnachtingen geopend.

Om de stad en de omgeving te verkennen is het handig om een fiets of nog liever een bromfiets te huren. Er zijn allerlei dagtripjes te maken naar onder andere de Hill Tribes, etnische minderheden die rond Chiang Khong leven.




Wil je de grote trip maken die je langs de vermaarde cq notoire gouden driehoek voert, moet je vroeg vertrekken. Het is best een eindje rijden en de schemering zet vroeg in in de tropen.

Mocht je nog geen tempels gezien hebben of nog niet genoeg, Chiang Khong heeft er zeven dus daar kun je even mee vooruit. Wanneer de tijd is gekomen om Chiang Khong te verlaten ligt net buiten de stadje richting de grens het busstation. Van het station vertrekken er onder ander bussen naar Luang Prabang, Chiang Mai, Moh Chit het noordelijke busstation van Bangkok en Chiang Rai. Het vliegveld van Chiang Rai verzorgt vluchten van Nok Air.

Lees ook

%d bloggers liken dit: