F Chatuchak weekendmarkt: gehaat en geliefd - Hier is Thailand.nl
ChatuchakBangkok Ontdek Thailand Uitgelicht 

Chatuchak weekendmarkt: gehaat en geliefd

De grote weekendmarkt Chatuchak inBangkok (ook wel J.J. genoemd) is een van de toeristische attracties waar iedereen naar toe moet. In alle gidsen staat het vermeld en dat merk je dan ook.

Het ligt bij een van de stations van de metro (MRT-station Kamphaeng Phet) en ook de bovengrondse BTS (station Moh Chit) stopt er. De goede voorbereiding voor de markt zijn: makkelijke schoenen, zonnebrand en voldoende contanten.

Horror of vermaak

Iedereen die er een keertje geweest is, heeft zijn eigen ideeën over de markt en geeft die door aan de nieuwelingen. Vind je het niets, dan wil je dat de nieuwelingen minstens zo hard moeten lijden als jij. Vind je het geweldig, dan moet iedereen het zien. Het gevolg een drukte van belang. Gemiddeld komen per weekend 200.000 mensen naar de Chatuchak markt waarvan 30 procent westerling is.

Een grote shoppende mierenhoop

ChatuchakOp een groot terrein met een hek erom heen met verschillende toegangen vindt ieder weekend deze markt plaats. De toegangen zijn genummerd en dat is makkelijk bij het weer terugvinden van de juiste uitgang en je kunt je daarmee een beetje orienteren. Op het terrein van ruim 14 hectare  staan hallen waar binnen en buiten van alles te vinden is. De meeste Nederlanders kennen wel de markten van Luik en Antwerpen. Beginnersspul, Chatuchak, is gezegend of vervloekt, maar net hoe je het bekijkt, met het Thaise klimaat.

Dat betekent dat de drukte nog drukkender wordt. Als westerling sta je in recordtijd te zweten tussen de meest exotische handel die je je maar voor kunt stellen. Het aanbod aan kleding, huishoudelijke artikelen, huisdieren, etenswaar, schilderijenlijsten, sieraden is overweldigend. Je kunt het je niet voor stellen of het is er. Heel profi is er informatie met een plattegrond. Geweldig, je hebt alleen totaal geen idee waar je bent. Mijn tip: laat je vooral leiden door je ogen en je neus.  Zeker de wat langere westerlingen hebben het geluk over de massa heen te kunnen kijken en houden iets meer overzicht.

Chatuchak

ChatuchakDe markt is eigenlijk begonnen als inkoopmarkt voor de Thai die een kraampje hebben in de straten van Bangkok en hun voorraad gaan aanvullen. Sinds de komst van de toeristen zijn de prijzen omhoog gegaan en is het assortiment uitgebreid. Voor de Thai zijn die hogere prijzen niet zo erg. Thai zijn staat synoniem aan kampioen zijn in afdingen. Afdingen, dat waar de meeste westerlingen niet goed in zijn. Ik denk dat menig Thai naar ons kijkt met verwondering, waarom wij niet minstens de helft van de prijs af willen hebben. De eerste keren dat je op de markt of in Thailand iets op straat koopt heb je eerder het gevoel dat wij de Thai gigantisch afzetten dan andersom. Het is dus volksvermaak in beide richting.

Beware of pickpockets

Helaas is de grote drukte ook een uitnodiging voor mensen die het meer op je eigendommen gemunt hebben dan op de gezelligheid. Draag je geld veilig opgeborgen met je mee en let goed op.

Makkelijk breng je er enkele uren door en voor je het weet, moet je bij het inchecken op het vliegveld weer de extra kilo’s gaan verantwoorden. Het is een van mij favoriete uitstapjes, zeker als het weer wat minder is en je leidt nieuwe mensen rond. Het is er heerlijk eten en als je een beetje goed uitkijkt kun je nog steeds geweldige aankopen doen. Vermoeid maar tevreden kun je dan weer in de heerlijke koele metro of BTS stappen op weg naar het nu ineens veel rustiger overkomend centrum van Bangkok.

Lees ook

%d bloggers liken dit: