fbpx
Nieuws 

Bussen in Thailand, ongeluk zit een klein hoekje

De afgelopen weken wordt het nieuws in Thailand voor een deel weer gevuld met busongelukken.  Met dertien doden en tientallen gewonden vraag je je af of er iets mis is met de bussen in Thailand

Thailand heeft zoals bijna ieder land verschillende soorten bussen. Van de kleine minibusjes tot de grote luxe touringcars. Van oud- en aftands tot bijna- of helemaal nieuw. De afgelopen jaren is er door de regering al de nodige aandacht besteed aan de veiligheid van de bussen met de hellingproef en veiligheidsriemen ook voor de passagiers. Er zit bij nieuwe maatregelen altijd een aanloop periode voordat al het rijdend materieel is aangepast.

Natuurlijk heb je ook nog eens menselijk falen in deze. De operators van de bussen in Thailand die willens en wetens de regels aan hun laars lappen en zich niet houden aan de voorschriften. Het is wonderlijk hoeveel mensen er in een minibusje kunnen.Menselijk falen

Natuurlijk is het erg goed en in veel gevallen ook noodzakelijk om technische maatregelen te nemen en bussen te voorzien van gordels en goede banden schokbrekers etc. Ook bij de beste regelgeving blijft het risico dat een chauffeur te hard rijdt of door het rood om nog maar te zwijgen over het tegen het verkeer in rijden. De fout van een chauffeur die te hard rijdt en de macht over het stuur verliest is met geen techniek op te vangen. Misschien het met komen van chauffeursloze bussen? We moeten ook niet vergeten dat hoezeer de chauffeur wel eens de bron van het probleem is, hij ook veel ongelukken door oplettendheid voorkomt.

Is het nu gevaarlijk om in een bus door Thailand te reizen? Het is natuurlijk moeilijk te zeggen. Ik wil niemand aan de deur hebben “Jij zei dat het kon”. Is het gevaarlijker dan een ritje in Nederland? Waarschijnlijk wel.

Kijk goed naar de bus, dan weet je meestal al wel een beetje hoe de chauffeur is. Een nieuwe bus zal niet aan een sukkel van een chauffeur meegegeven worden. Op de lijndiensten zitten meestal ook chauffeurs die de route goed kennen en niet verrast worden door een bocht.

Mocht je je zelf helemaal uit een bus willen praten, is er een aparte website Driving in Thailand.com die de ongelukken met bussen registreert.

Lees ook

%d bloggers liken dit: