Bus in Bangkok: goedkoop, maar zeker niet snel

Bus in BangkokToeristen zie je nooit in de bus in Bangkok. Af en toe een verdwaalde buitenlander, maar het zijn vooral de Thai die gebruik maken van het busnetwerk in hun hoofdstad.

En waarom zou je ook met de bus in Bangkok reizen? Immers, de wegen staan vaak muurvast en de BTS Skytrain en de MRT (ondergrondse) stoppen in de buurt van de meeste toeristische trekpleisters.


Toch zijn de bussen een bijzondere goedkope manier om van de ene kant van de stad naar de andere kant te komen. Daarnaast zie je vanuit het raam het echte Bangkok.

Hardcore

Reizen met de bus in Bangkok is hardcore en niet voor iedereen weggelegd. Je krijgt te maken met als idioten rijdende buschauffeurs, agressieve conducteurs in de bus, files, luchtverontreiniging en zwetende medereizigers.

In totaal zijn er meer dan honderd busroutes in Bangkok, waar meer dan 3.000 bussen (zonder en met airco) rijden. Een aantal rode bussen is helemaal gratis. Zo nam ik laatst buslijn 23 van Ekkamai BTS naar Ekkamai Soi 21. Comfortabel is het niet. Er is geen airco, de ramen staan tegen elkaar open en de bus hobbelt en schudt over de weg.

Bus in BangkokTel daar nog eens een toeterende en scheurende chauffeur bij op en je weet hoe laat het is. Al kom je wel op je bestemming…

Voor andere rode bussen moet je 7 baht betalen, terwijl je voor de wit/blauwe 8 kwijt bent. De bus die over de tolweg rijdt kost je eveneens 8 baht.

De aircobussen zijn vanzelfsprekend iets duurder, maar het kost je nooit meer dan 22 baht, afhankelijk van de afstand die je reist.

Tips voor reizen met de bus in Bangkok:

  • De meeste bestemmingen zijn in het Thai geschreven. Zoek dus goed van tevoren uit welke kleur bus je moet nemen en wat de buslijn is.
  • Je kaartje koop je bij de busconducteur in de bus zelf.
  • Zorg voor kleingeld. Een briefje van 100 baht is nog te wisselen, maar 500 of 1.000 is uit den boze.
  • Hou het bonnetje bij je, omdat het soms gecontroleerd wordt.
  • Neem je de aircobus? Vertel de busconducteur waar je heen gaat, aangezien je betaalt voor de afstand die je reist.
  • Sta op voor kleine kinderen, monniken, ouderen en zwangere vrouwen.
  • Eenmaal in de bus, loop dan door naar achteren. Hou de deur en het gangpad vrij.
  • Hou je zelf altijd vast als je moet staan.
  • De oranje bus (met airco) is verreweg het meest comfortabel. De andere bussen zijn dan ook geheel op eigen risico…

Post Comment