fbpx
Bun Bangfai FestivalCultuur Ontdek Thailand Video's 

Bun Bangfai festival in Yasothon

Bun Bangfai FestivalBen je half mei in de regio van de plattelandsprovincie Yasothon, ga dan eens kijken naar Bun Bangfai festival. Dan worden enorme raketten afgeschoten. Een spectaculair gezicht!

Het Bun Bang Fai festival is een smeekbede aan de regengoden Thodsakan en Meekala voor een overvloedige regenval tijdens het planten van nieuwe rijst. Het festival wordt gehouden in de tweede weekeinde van mei, zo’n beetje de start van het natte regenseizoen in het noordoosten van Thailand.   Om deze regengod te eren worden enorme zelfgemaakte raketten de hemel in gestuurd om de regengoden te eren.

Zo lang mogelijk in de lucht

Het is de bedoeling dat de zelfgemaakte raketten, die soms langer zijn dan twee meter, zo hoog mogelijk komen en zo lang mogelijk in de lucht blijven. De bezoekers van het festival kunnen gokken op welke raket het langste blijft vliegen.

Als brandstof wordt zwart kruitpoeder gebruikt. Dat dit niet geheel ongevaarlijk is, spreekt voor zich. Soms ontploffen de zelfgemaakte raketten al bij de lancering. Of vliegen een hele andere kant op dan de bedoeling. Maar als het goed gaat dan is het een heel spektakel om te zien.

Strijd

Al sinds begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw is het Bun Bangfai festival ook een strijdt tussen de provincies Yasothon en Ubon Ratchathani. In 1972 werden beide provincies namelijk gescheiden. En dat was het moment dat zij tegen elkaar begonnen op te boksen wie het mooiste festival heeft.

Zo heeft Ubon Ratchathani het wereldberoemde Candle Festival en Yasothon had dringend een eigen festival nodig. De stad kaapte het Bun Bang Bai festival, dat van oudsher een Laotiaans feest is.

Tijdens het Bun Bangfai Festival zijn er ook optredens van Mor Lam Sing bands, parades met mooi aangekleden wagens en traditionele dansers. Alles heeft een seksueel tintje, vooral met een knipoog naar de transseksuelen, kathoey zoals ze in de Thaise volksmond heten.

Video

Dit jaar vindt het Bun Bangfai festival op 14 en 15 mei plaats. Kijk hier voor meer informatie en hieronder naar de mooie video:

Lees ook

%d bloggers liken dit: