fbpx
Brommer huren in ThailandUitgelicht Verkeer en vervoer 

Brommer huren in Thailand: waaraan moet je denken?

brommerhurenphuketHet is 2001. Op een Honda 125cc scheur ik door de haarspeldbochten van Phuket.

Ik draag geen helm en een korte broek. De wind streelt mijn haren en ik ervaar een gevoel van euforie als ik op het hoogste punt van het eiland de zonsondergang zie. Mij kan niets overkomen. En gelukkig ging het goed. Een brommer huren in Thailand. Waaraan moet je denken?

Ze worden brommers genoemd, maar in feite zijn het motoren. In Thailand zijn deze tweewielers minimaal 100cc, een van 50 is niet te huur.

In Nederland heb je voor deze Thaise versie een motorrijbewijs nodig. Het extra motorvermogen is namelijk noodzakelijk vanwege de vele hoogteverschillen, zoals op Phuket waar ik bij Patong Beach ooit eens een brommer huurde.

Verkeersdoden

De extra Pk’s kunnen, als je het niet gewend bent, extra gevaarlijk zijn door het chaotische verkeer, waar het recht van de sterkste heerst. Je hebt namelijk de neiging om sneller te gaan rijden.

Het vakantieland staat in de top-10 van landen met de meeste verkeersdoden ter wereld. Dus bedenk of je er verstandig aan doet om een dergelijk voertuig te besturen als je er geen of weinig ervaring mee hebt.

Motorrijbewijs

Voor de Nederlandse verzekering moet je wel een een motorrijbewijs hebben. Stel, je hebt dit niet, of vergeten mee te nemen, en je krijgt of veroorzaakt een ongeval. Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor schade aan derden en jezelf.

En zal de ziektekostenverzekering of reisverzekering niets vergoeden. Dat kan je veel geld kosten, Daarnaast is een internationaal rijbewijs verplicht. Te koop bij de ANWB. Denk daaraan.

Zorg dus dat je goed verzekerd bent. Alhoewel die niet alles dekt. Als je bij een ongeval betrokken raakt en je veroorzaakt blikschade, brommerthailandjomtiendan krijg je niets vergoed. Schade aan de ‘brommer’ of scooter is altijd voor jouw rekening, tenzij je een verzekering hebt afgesloten bij het verhuurbedrijf. Maar die wordt vaak niet aangeboden.

Controleer van tevoren of er geen schade is voordat je er mee wegrijdt. Zo ja, melden en om een andere vragen.

Lees voordat je op reis gaat de voorwaarden van je reisverzekering of medische hulp wordt vergoed na een ongeluk. Een reisverzekeraar kan de vergoeding weigeren bij nalatigheid, eigen schuld, en bij verkeersregels overtreden die tot het ongeluk hebben geleid. Deze uitsluitingen lees je in de polisvoorwaarden.

Spoedopname

Sluit bij een brommer huren in Thailand altijd een zorgverzekering af met werelddekking en zorg dat medische kosten extra meeverzekerd zijn bij je reisverzekering. Bij twijfel: bellen en navragen. Een opname in een privékliniek wordt alleen vergoed bij spoedopname. Betalen moet meestal vooraf. Dus neem een creditcard mee.

Na een ongeluk neem je zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. Op je zorgpas staat het alarmnummer dat je dag en nacht kunt bellen. Draag daarom altijd de zorgpas bij je en een telefoon. Het handigst is met een Thaise simkaart. Dan krijg je advies wat te doen en welk ziekenhuis je in de buurt kunt bezoeken.

WA-verzekering

Ambulanceritten zijn meestal meeverzekerd, de taxirit naar het ziekenhuis niet. De ambulancedienst bellen in Thailand kan op telefoonnummer 1554. Als je iemand aanrijdt en die moet naar het ziekenhuis dan vergoed de zorg- of reisverzekering niets, maar is het verhuurbedrijf aansprakelijk, aangezien zij ieder voertuig WA moeten verzekeren.

thailandambulance1Paspoort

In mijn naïviteit gaf ik toentertijd mijn paspoort af als onderpand. De verhuurder wilde zekerheid hebben dat de tweewieler op tijd en zonder schade werd teruggebracht. Een beetje brommer kost ongeveer 50.000 baht (ongeveer 1323 euro.)

Veel geld in een land waar het minimum dagloon driehonderd baht is. Maar toch, bij nader inzien, nooit je paspoort afgeven. Het is zelfs wettelijk verboden. Daarnaast moet je je altijd kunnen identificeren.

Je pas en creditcard zijn de laatste twee zaken die je wilt kwijtraken als je op reis bent. Beschouw het als de Heilige Graal. Je kunt wel een kopie aanbieden met een borgsom (van 1.000 tot 5.000 baht.)  Gaat men niet akkoord, dan kijk je gewoon even verder.

Brommer huren in Thailand

Het is verleidelijk om het niet te doen. Maar bij een brommer huren: vraag om een helm. Altijd, wanneer je een gemotoriseerd voertuig berijdt. Het is weliswaar verplicht, maar er wordt nauwelijks gehandhaafd. Veel mensen hebben er dan ook lak aan. En, doe een lange broek aan, plus goede schoenen of sandalen. HiT-collega Harold is ooit eens onderuitgegaan zonder deze voorzorgsmaatregelen. Hij kreeg hulp uit onverwachte hoek na een valpartij met zijn brommer.

Rijd verder voorzichtig en links. En als je in een moeilijke situatie terechtkomt, het even niet meer weet en de paniek komt naar boven: gewoon in de remmen gaan. Op Koh Samui hebben ze iets bedacht om het aantal ongelukken te verminderen met onervaren toeristen. Daar kun je een lesje motorrijden krijgen.

Lees ook