fbpx
Bridge over the river KwaiOntdek Thailand Rest van Thailand 

Bridge over the river Kwai: zeer indrukwekkend

Ik was even vergeten dat ik hoogtevrees had toen ik lopend de brug over de Kwai river overstak. Het angstzweet brak mij uit.

Je nam grote stappen om niet tussen de bielzen terecht te komen en in het bruine water te storten. The Bridge over the river Kwai is zeer indrukwekkend en een ‘must see’ als je in Thailand bent.

Onderdeel van beruchte Dodenspoorlijn

De brug was een belangrijk onderdeel van de beruchte Birmaspoorlijn die onder dwang van de Japanners werd aangelegd door onder meer geallieerde krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog 130 kilometer ten westen van Bangkok.

De onmenselijke omstandigheden waaronder deze ‘Dodenspoorlijn’ werd aangelegd, kostte het leven aan ongeveer 17.000 geallieerden (waarvan zo’n 4.500 Nederlanders) en naar schatting 100.000 Aziatische dwangarbeiders. Veel Nederlanders kwamen uit toenmalig Nederlands-Indië.
bridge-over-the-river-kwai-1

Jappenkamp

Binnen een jaar moest deze spoorlijn naar Birma en de brug gerealiseerd zijn. De toegangswegen over water waren namelijk door de geallieerden geblokkeerd.

Uiteindelijk was het megaproject in nog geen 20 maanden voltooid. Met heel veel ellende en doden tot gevolg.

Ik raad het bijbehorende museum aan, dat gebouwd werd in de vorm van een jappenkamp en de oorlogsbegraafplaats waar meer dan 5000 oorlogsslachtoffers liggen, waaronder 1800 Nederlanders. Het kerkhof wordt onderhouden door the Commonwealth War Graves Commission

Bridge over the river Kwai: dagtrip

Het is mogelijk een dagtrip te boeken naar de Bridge over de river Kwai en een boemeltrein te nemen naar het plaatsje Ban Nam Tok. Iets wat veel toeristen doen. Het treintje beweegt zich langzaam voort over de beroemde houten viaducten langs de rivier de Kwai.

De spoorbrug is gebouwd bij Kanachaburi als onderdeel van de zogeheten dodenspoorlijn. Elke meter staat voor birmaspoorlijn-2een dode. De brug gaat over de rivier vlak waar hij samenvloeit met de Kleine Kwai en overgaat in de Klong rivier.

Terwijl het spoor door de jungle veel slachtoffers eiste vielen er bij de constructie van de brug zelf vielen relatief weinig doden, negen in totaal.

De huidige constructie is het originele exemplaar, een hulpbrug werd stroomafwaarts gebouwd, was van hout en diende voor de aanvoer van materiaal.

De ijzeren treinovergang werd een aantal keren gebombardeerd. Maar bleef grotendeels intact. In de jaren 80 heeft de toenmalige Nederlandse kroonprins Willem-Alexander nog een bezoek gebracht aan deze historische plek.

Lees ook

%d bloggers liken dit: