fbpx
Nieuws 

Boeddhistische monnik schendt gelofte

Boeddhistische monniken hebben het moeilijk om hun geloftes trouw te blijven. Die conclusie kun je wel trekken wanneer er weer een monnik in Thailand wordt gearresteerd.

In Thailand en zuid oost Azië is het vrij gebruikelijk dat mannen een bepaalde periode in hun leven het klooster ingaan. Dan kan zijn in hun prille jeugd als een soort opleiding, danwel wat om bijvoorbeeld niet in militaire dienst te hoeven. Op latere leeftijd zoeken mannen het oranje kleed op om spirituele verdieping te vinden. In tegenstelling tot de christelijke kloosters zijn de boeddhistische kloosters meer een doorgangsstadion. Niet perse een keuze voor het leven, maar eerder voor een tijd die jij nuttig vindt.

Hier lijkt helemaal niets mis mee. De monniken leggen hun gelofte van kuisheid en armoede af en kunnen het klooster in.

Voor de familie vaak een reden om nog eens flink uit te pakken voor hij achter de kloosterdeuren verdwijnt. Het zijn grote feesten wanneer een familielid naar het klooster gaat.Boeddhistische geloftes vallen zwaar

Zelfs voor een relatief korte periode je houden aan de regels valt de Thaise monnik vaak zwaar. Je mag natuurlijk niet generaliseren maar het aantal monniken die op een negatieve manier in de publiciteit komt is opmerkelijk groot. Hebben we in Nederland net de periode afgesloten waarop seksueel misbruik binnen de kerk gemeld kan worden, wordt er in Thailand de zoveelste monnik beschuldigd van het misbruik van een minderjarige jongen. Phra Ruth, waarnemend abt van Wat Samakkhitham is gearresteerd terwijl hij op de vlucht was voor strafvervolging door zijn eigen tempel.

 

Video als bewijs

Een video dook op van het misbruik van de monnik en werd door mensen uit de omgeving van de tempel voorgelegd aan oudere monniken in het Chae Hom district, voor onderzoek.

Herkenning van de monnik was niet zo’n probleem, een Doraemon tatoeage op zijn rug wees hem snel aan als verdacht. Met zijn vlucht in monnik kledij probeerde Phra Ruth uit handen van de politie te blijven. Zonder succes.

De 35 jarige monnik is door een oudere monnik uit de kloosterorde gezet en vervolgens door de politie in staat van beschuldiging gesteld.

Misbruik van minderjarigen heeft Thailand lange tijd een slechte naam gegeven. Al jaren zijn de politie en het ministerie van Justitie bezig om Thailand te bevrijden van dit stigma. Ondanks hun harde werken blijven er nog steeds gevallen van misbruik voorkomen.Lees ook

%d bloggers liken dit: