fbpx
boeddhisme van ThailandAchtergrond Boeddhisme Uitgelicht 

Het Boeddhisme van Thailand

Boeddhisme is in Thailand de staatsreligie. Zeker 95% van de bevolking hangt het boeddhisme aan. Maar het boeddhisme van Thailand is een andere soort boeddhisme dan we gewend zijn. Het zogenoemde Theravada Boeddhisme.

Wie de Thai wil begrijpen, zal zich vooral moeten verdiepen in het geloof. Want dat geloof is de basis van hoe de Thai denkt, voelt en dus ook handelt. Maar simpelweg denken “ah, boeddhisten, dus ze zullen wel…” kom je er niet mee.

Het Boeddhisme van Thailand is net een ‘tikkeltje’ anders dan ze er in Nepal of China op nahouden. Het is hetzelfde om een katholiek met een hervormde te vergelijken. Jazeker, dat is vloeken in de kerk!

Theravada Boeddhisme

De leringen van het Theravada focussen sterk op de Vier Nobele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad. In deze leringen wordt een beschouwing van de 

 boeddhisme van Thailand natuur van de eigen geest en verlangens benadrukt, en een praktijk die zich concentreert op acties in het hier en nu. Verder spoorde de Boeddha zijn leerlingen aan om deugden als geven, geduld, vertrouwen (geloof), inspanning, doorzettingsvermogen, vriendelijkheid, wijsheid, vredigheid, moraliteit en mentale evenwichtigheid in zichzelf te ontwikkelen.

Hoe meer iemand deze eigenschappen bezit, hoe verder zijn geest gepurificeerd is, en hoe meer hij gelukkig en tevreden zal zijn. In het Theravada wordt meditatie benadrukt als een essentieel onderdeel van het pad naar verlichting, samen met moreel gedrag en wijsheid. Het brengen van een einde aan het lijden (dukkha) is het hoofddoel van het theravada boeddhisme. (Bron Wikipedia)

Boeddhisme van Thailand

Nu heb je vermoedelijk het gevoel, zeker als je jezelf ooit in het Boeddhisme hebt verdiept, dat je niks nieuws weet. Klopt, want wat hierboven staat is pure theorie. In het dagelijks leven in Thailand zul je deze pure vorm van het Theravada zelden tegenkomen.

Dat komt dat het boeddhisme van Thailand enerzijds langzaam oprukt naar het Hindoeïsme. De Thai vinden goden belangrijk, op elke straathoek vind je er wel een (vrij vertaald uit One Night in Bangkok).

Bijgeloof

Daar komt nog bij dat er ook erg veel bijgeloof in de Thai zit. Dat vermengt zich meer en meer met het Theravada. Een goed voorbeeld zijn de geesthuisjes die je vaak voor een huis zit staan. Daar worden offers geplaatst om de goden in de grond gunstig te stemmen, zodat je huis niet van de ene op de andere dag instort.

Heeft niets met Boeddhisme te maken, maar overtuig de Thai maar eens! Ze zijn er heilig van overtuigd dat dit ook een onderdeel is van het boeddhisme. Vandaar dat het Boeddhisme in Thailand beleden wordt als een geloof en niet als een levenswijze.

Het boeddhisme van Thailand is dus een mengelmoesje van Theravada boeddhisme, Hindoeïsme en bijgeloof. In sommige delen van het land is daar ook nog een snufje Chinees Zenboeddhisme bijgevoegd.

Lees ook

%d bloggers liken dit: