fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Blinde massages in Thailand, op gevoel

Ik had er al een paar keer over gelezen, maar het nog nooit geprobeerd. Maar blinde massages in Thailand zijn misschien wel de beste massages die je kunt krijgen.

Als je blind wordt of blind geboren bent in Thailand, dan heb je een probleem. Het land heeft weinig voorzieningen voor de visueel gehandicapten, houdt er zelfs nauwelijks rekening mee.

Als je door de straten van Bangkok zwerft, is het al oppassen voor de ziende anders breken ze hun nek. Een blinde kan hier nauwelijks lopen. En werken? Vaak zie je de blinde al zingend met karaoke-box om de nek bij restaurants rondhangen. Of ze werken in een massagesalon. Een speciale massagesalon voor de blinden.

 

Alleen Thai massage

Als je naar een massagesalon voor de blinde gaat moet je niet te veel luxe verwachten. Vaak is het een aantal bedden in één kamer, privacy is er nauwelijks. Omkleden doe je in een soort pashokje, een plastic zeil dat een vierkante meter van de rest van de kamer scheidt. Geen muziek en een tl-balk die de kamer fel verlicht. De masseur of masseuse heeft er geen last van. Je kunt er trouwens maar een soort massage krijgen: Thaise massage. Geen oliemassage of aromatherapie.

Blinde mensen kunnen zich beter concentreren, worden niet afgeleid door de persoon of het lichaam dat ze masseren. Ze voelen simpelweg spieren en botten. Daardoor is hun massage veel intenser, dieper. Omdat ze geen klok kunnen kijken hebben ze een apparaatje dat hun om de 15 minuten de tijd vertelt. Zo weten de masseurs hoe lang de massage nog moet duren. Ze kunnen ook je gezicht niet zien, dat vertrokken van de pijn zich groot probeert te houden. Het is dus belangrijk dat je geluid maakt. Een kreet of uitroep ‘Tjep, tjep, tjep!’ (pijn). Ze spreken een beetje Engels dus ‘Pain, pain pain mag ook.

 

Blinde massages in Thailand

De Thaise massage wijkt iets af van de massage die je gewend bent van de andere salons. Bij de blinde massages in Thailand is die vooral gebaseerd op drukpunten. Logisch, want buigen en strekken heb je coördinatie nodig, en dat is een stuk lastiger als je blind bent. De massage is vrij stevig, maar je voelt je geweldig naderhand. Van te voren wordt gevraagd of er plekken zijn waar je meer last hebt. Die krijgen dan extra aandacht.

Deze blinde massages zijn een stuk goedkoper dan de massages in de reguliere massagesalons. Ik betaalde 300 baht voor 2 uur massage (ongeveer 5,50 euro). Ze vinden wordt iets lastiger. Ik heb even op internet gezocht, maar kon geen overzicht pagina of website van ze vinden. Jammer, is dus een kwestie van vragen aan de Thai zelf of, net zoals ik, gewoon plotseling zelf ontdekken. Maar als je er eentje gevonden heb, zou ik ze zeker een keer proberen

Lees ook

%d bloggers liken dit: