fbpx
Bijzondere ontmoetingen in ThailandOpmerkelijk Praktische informatie 

Bijzondere ontmoetingen in Thailand

Bijzondere ontmoetingen in ThailandThailand heeft bijna 66 miljoen inwoners, dus een bijzondere ontmoeting is nooit ver weg op een Thailand reis.

De Thaise bevolking bestaat voor 90% uit Thai. In de noordelijke hooglanden wonen de minste mensen. Je vindt er etnische minderheden als de Akha, de Lisu, de Karen en de Hmong met ieder hun eigen cultuur.

De meesten zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw vanuit voornamelijk Myanmar en Laos zijn gekomen.

Primitief

Vanuit de sfeervolle stad Chiang Mai vertrekken dagexcursies of meerdaagse tours, naar de gebieden waar deze minderheden leven. Het zijn doorgaans heel goed georganiseerde tochten waarbij de gids veel informatie geeft over de tradities van de minderheid die bezocht wordt. Ze worden met respect benaderd en wanneer families bijvoorbeeld niet willen dat er foto’s genomen worden, wordt dat tevoren gemeld.

Wel kan het soms toch confronterend zijn dat deze mensen in behoorlijke armoede leven. Thailand is een opkomende economie, maar deze volken lijken er niet erg van mee te profiteren. De leefomstandigheden zijn primitief, er is niet altijd electriciteit, de huisjes zijn rommelig en alles eromheen ook.

Paradijs in het noorden

Het is een beetje ironisch, deze minderheden wonen in een prachtige omgeving. De bergen hier zijn sprookjesachtig. Er leven veel vogelsoorten, er groeien prachtige bloemen en bomen, er is veel ander wildlife, er heerst een lekker klimaat, er zijn rivieren, valleien, watervallen en het is een vruchtbaar gebied.

Het is dus best paradijselijk en wetend dat er ook veel toeristen in dit gebied komen om te genieten van de culturele en natuurlijke schoonheid, is het dus opmerkelijk dat de minderheden het niet beter hebben. Bezoek je dit gebied, dan raad ik aan om kleding, speelgoed, schrijfgerei of andere cadeautjes mee te nemen om achter te laten.

Overnachten bij een bergvolk

Tijdens een trekking is het ook mogelijk om te overnachten bij een bergvolk. De omstandigheden zijn dan ook voor jou als gast primitief, er is bijvoorbeeld geen westers toilet. Maar het geeft je wel de mogelijk echt even het leven hier mee te maken, wat met een bal te spelen met de kinderen, een kijkje te nemen bij het bereiden van een avondmaaltijd, te horen welke kansen er zijn voor kinderen hier, hoe medische voorzieningen geregeld worden en wat er gebeurt met dieven of andere delinquenten. De gids is je tolk, leer wat je wil leren over het leven hier.

DSC04250Rituelen bij de tempel

Terug in de bewoonde wereld, ben je terug in een Boeddhistisch land. 95% van de bevolking hangt het boeddhistische geloof aan. Je ontkomt er op een Thailand reis niet aan, een of meerdere Thaise tempels te bezichtigen. Je zult er nooit alleen zijn, er is altijd wel een huisvrouw, oma, opa of monnik die Boeddha komt aanbidden.

Interessant is het dan om te zien welke rituelen gepaard gaan met zo’n bezoek. De schoenen gaan uit, er wordt in de handen geklapt, er volgt een buiging, er volgt stilte, een gebed of overpeinzing. Er wordt eten en/of drinken neergezet en er wordt geld gegeven. Dit is een dagelijks ritueel voor vele duizenden Thai, jong en oud, dorps of stads.

Paradijs in het Zuiden

Een andere minderheid vind je echter in het zuiden. Het zijn de moslims, ze wonen in de vier zuidelijkste provincies. Hun aantal bedraagt ruim één miljoen zielen en cultureel staan ze dichter bij Maleisië dan bij Thailand.

Wanneer je in het zuiden van Thailand reist, moet je bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat je in sommige plekken wat meer bedekt moet gaan, en niet overal is alcohol aanwezig.

Bijzondere ontmoetingen in Thailand

Koh Yao Yai is zo’n volledig islamitisch eiland. Het ligt in de Phang Nga baai tussen Phuket en Krabi. Je merkt dat aan de hoofddoekjes die meestal worden gedragen en 5x per dag gezang uit luidsprekers om op te roepen tot gebed. Hier is een levendige lokale bevolking en nog maar weinig toerisme, waarvoor er een paar eenvoudige bungalow-resorts zijn aan de meest prachtige stranden.

Koh Yao Yai heeft een aantal al dan niet verharde weggetjes, waar de bevolking voornamelijk met scooters overheen rijdt. Overal waar je komt zie je kokospalmen, bananenbomen en rubberplantages. Langs de kusten groeien op veel plaatsen mangrovebossen. Als je over zee uitkijkt, zie je spectaculaire kalksteen-rotsen uit het water oprijzen… Ja, dit komt wel dichtbij het paradijs.

Lees ook

%d bloggers liken dit: