fbpx
Bangkok Opmerkelijk Uitgelicht 

Bijzondere begraafplaats Bangkok

Bijzondere begraafplaats Bangkok
De Wachter

De meeste Thai hebben weinig met begraven. Na de dood volgt meestal een crematie. Wanneer je dan een begraafplaats ziet in Thailand is het voor westerlingen al snel een bijzondere begraafplaats. Ik ben dan ook nog zo’n farang die er dan op afgaat.

 

Bijzondere begraafplaats Bangkok

De Chinese begraafplaats aan Silom Road in Bangkok is er zo een . Ten eerste moet je hem zien te vinden. De muur is dusdanig hoog dat ik er met mijn 1.80 meter wel overheen kan kijken. De toegang vinden is een ander verhaal. De eerste verrassing is dat ik me een weg moet banen tussen de geparkeerde auto’s door. Niet dat er een begrafenis aan de gang is. Nee hoor, het voorste deel van het terrein wordt gebruikt door de hotels en de kantoormensen uit de omgeving.

Nadat ik mezelf tussen de wagens heb door weten te wurmen, arriveer ik op een openluchtwerkplaats waar van alles wordt gerepareerd. Leuk om te zien hoe daar een auto nieuw leven krijgt in geblazen, maar het leidt een beetje af van mijn zoektocht naar de eeuwigdurende rust. Na de werkplaats volgt een aantal optrekjes voor mensen waarvoor  het leven zijn normale gang gaat. Niemand schijnt er bij na te denken dat ze slechts drie meter van graven wonen.

Contact met levenden en doden

Meteen valt mijn aanwezigheid op. De mensen die je passeert kijken je raar aan, met een blik van ‘wat kom jij hier doen?’. Misschien komt het omdat ik een stuk van de grote straat bent afgedwaald,  het is geen open blik. De fotocamera en mijn witte benen verraden natuurlijk mijn bedoelingen snel. Uiteindelijk kom ik dan bij het meest herkenbare deel van de begraafplaats, tussen de geparkeerde auto’s was ik al over een aantal graven gestruikeld maar hier is een soort van orde. Na de blikken van de Thai word ik nu begroet door een grote groep van slecht uitziende honden.

Zouden de honden hier achtergelaten worden als bewakers van de overledenen of hebben ze daar helemaal niets mee te maken?  Ze ogen verlaten en vals. Ik ben een hondenliefhebber, maar houd mijn handen in mijn zak. Door de laatste regenbuien staat er water op een groot deel van de begraafplaats. Om verder toegang te krijgen volg ik de verhoogde paden die moet ik delen met mijn viervoetige ‘vrienden’. Het wordt er niet gezelliger op.

Scheiding tussen leven en dood

Bijzondere begraafplaats Bangkok
tussen leven en dood

Een deel van de graven is verwerkt in een muur, een soort columbarium. Tegen de muur aangebouwd en er boven uit stekend staat een flatgebouw. Bij een eerste blik is het een raar gezicht, een flat met onderin appartementjes voor de doden en boven wonen de levenden. De graven die niet in de muur zijn verwerkt liggen zonder herkenbaar patroon aan weerszijden van het verhoogde pad. Aan de tekens te zien zijn het bijna allemaal graven van Chinese mensen of Thai met een Chinese achtergrond.

Niet vreemd natuurlijk, want Bangkok heeft van oudsher een heel groot ‘China Town’. Het zijn kleine monumenten vaak met prachtige bogen, imposante teksten in voor mijn onleesbare karakters en veel geld. Als deel van de traditie wordt er geld geplakt op de graven. Geen echt geld, maar speciaal hiervoor gemaakt ‘funny money’. Ondanks het persoonlijke karakter van de graven krijg ik niet de indruk dat de begraafplaats veel wordt bezocht door nabestaanden.

Grote verrassing op bijzondere begraafplaats

Bijzondere begraafplaats Bangkok
Chinese begraafplaats Silom Road

Terwijl ik rondloop om mijn dagelijkse portie foto’s te maken, trekt vanuit een ooghoek een rare schaduw mijn aandacht. Hé, hij beweegt ook nog. Naast een imposant graf ligt een dik zwart harig varken. Half slapend kijkt het varken me aan, hij wordt verdedigd door twee viervoeters die me keffend op afstand houden.

Voor mijn serie ‘Graven en Kerkhoven’ heb ik al heel wat begraafplaatsen bezocht en gefotografeerd, maar de Chinese begraafplaats aan Silom Road komt zeker in de top-3.
//

Kijk voor meer reisfotografie over Thailand op mijn website

//

Lees ook

%d bloggers liken dit: