fbpx
betelnootAchtergrond 

De betelnoot kauwen, zeer populair in Thailand

betelnootMisschien heeft u wel eens gezien, een Thai (vaak wat ouder) die loopt kauwen, en zo af en toe iets roods uitspuugt. Heel smerig ziet het eruit. Het is de betelnoot en het is zeer verslavend.  

Betelnoot is eigenlijk een verkeerd woord. De ‘noot’ is geen echte noot maar de vrucht van de areca-palm. Maar die vrucht van de palmboom is nog geen betel. Betel is een andere plant, uit de peperfamilie Piperaceae. Het rauwe blad van die betelplant wordt gebruikt om samen met de areca-palmvrucht te kauwen. En dan pas wordt het betel.

Zeer populair

De betelnoot is erg populair in Zuidoost-Azië, het geeft namelijk een licht euforische gevoel. En het neemt het hongergevoel weg. Maar het is ook smerig. Het tast de tanden aan die wegrotten. Iemand de vaak betelnoten kauwt is te herkennen aan zijn zwart rottend gebit. Feitelijk hetzelfde als bij koffie, alcohol en sigaretten. Het wordt gebruikt door boeren en landarbeiders om het zware lichamelijke werk wat te verzachten. Het kruid wordt ook door boeddhisten gebruikt tijdens rituelen en ceremonies

Het kauwen van de betelnoot

  • De noot wordt in kleine brokjes gehakt en ingepakt in een stuk betelblad (niet van de betelpalm maar van de betelpeper (een klimplant)) en vermengd met wat ongebluste kalk, kruidnagel en pruimtabak . Het gecombineerd gebruik met kalk versterkt het effect van de betelnoot doordat de stof areciline omgezet wordt in de werkzame stofarecaidine.
  • <script type="text/javascript"><!-- google_ad_client = "ca-pub-6577741271004200"; /* Hier is Thailand Banner */ google_ad_slot = "8372725853"; google_ad_width = 600; google_ad_height = 90; //--> </script> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script>Er ontstaat bij menging een rode pasta die bij het kauwen het speeksel vuurrood kleurt. Bij chronisch gebruik verkleuren de tanden rood. Na het kauwen worden de dan smakeloos geworden resten uitgespuugd.
  • Om de bittere smaak te verfijnen wordt het ‘ betelhapje’  voorzien van soms wel tientallen andere ingrediënten (honing, vruchten, gemalen noten, pepermunt, salmiak, zoethout en extracten van planten).

Niet zonder gevaar

Na enige tijd kan betelnoot verslavend werken. Overdosering is ook mogelijk en dat kan dan veel bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, buikloop, een verhoogde hartslag en irritatie van de slijmvliezen. Daarnaast neemt de kans op kankergezwellen in de mond toe.

Lees ook