fbpx
negatief reisadviesUitgelicht 

Wat betekent een negatief reisadvies?

 

Al een tiental jaren is Thailand het beeld van politieke onrust. Protesten, bezettingen, straatrellen en militaire coups vinden er regelmatig plaats.

In het zuiden vind een bloedige strijd plaats, moslimrebellen willen er een onafhankelijke staat stichting. Voor Zuid-Thailand geldt al een tijdje een aangepast reisadvies. Het is niet uitgesloten dat er ooit een negatief reisadvies voor Thailand komt. Maar wat betekent dat?

Kleurcodes

Er zijn vier verschillende codes waarmee de overheid aangeeft wat de risico’s zijn. Bij kleurcode groen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Code geel staat voor ‘er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van de veiligheid zoals die wordt gegarandeerd in Nederland’. Bereid je daarop voor en hou de ontwikkelingen in de gaten.

Code oranje betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Het advies is om alleen naar dat land te reizen als dit echt noodzakelijk is. Alle reizen die uit te stellen zijn, vallen hier dus niet onder. Besluit je toch te gaan, dan is extra voorbereiding noodzakelijk. Zoek zelf de laatste informatie over de huidige situatie in je bestemming. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent voor het thuisfront en dat je zelf toegang tot informatie kunt krijgen.

Bij rood is het advies heel simpel; niet reizen. De risico’s zijn te groot, niet alleen voor toeristen, maar voor alle soorten reizigers en veiligheid kan niet gegarandeerd worden.

In de wind te slaan?

Negatief reisadvies
Zuid Thailand

Het reisadvies is gebaseerd op verschillende factoren, communicatie tussen de Nederlandse overheid en lokale partijen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is er niet om toeristen te pesten, bestemmingen hun inkomen af te pakken of om te zorgen dat je lekker geld blijft uitgeven in Nederland. Het reisadvies is er voor je eigen, voor zover mogelijk, gegarandeerde veiligheid.

Besluit je wel naar een bestemming met code oranje af te reizen, dan ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en bereikbaarheid. Lokaal kan de Nederlandse ambassade altijd een uitkomst zijn. Maar het ambassadepersoneel weet uiteraard ook niet of, wanneer en waar een aanslag of ramp gaat plaatsvinden.

Reisverzekering

 

De dreiging ervan is voor de instanties genoeg reden om een ‘alarm’ af te geven. Het kan zelfs gevolgen hebben voor je reisverzekering als je besluit om wel naar een land met code rood te vertrekken, sommige verzekeringen vergoeden dan schade die veroorzaakt is door terroristische aanslagen niet. In zo’n geval sta je er behoorlijk alleen voor, als het dan toch misgaat.

negatief reisadviesOverigens is dat niet het geval als je je bevindt in een land waar een acute code rood voor wordt afgegeven, wel ben je dan ‘verplicht’ om de bestemming dan op de eerst mogelijke manier te verlaten. Mocht je je in een code rood land bevinden en je verstuikt je enkel dan krijg je de medische kosten gewoon vergoed.

Of je besluit een negatief reisadvies op te volgen of niet, luister naar je onderbuikgevoel en gebruik je gezond verstand. Alles wat je thuis niet zou doen, moet je op reis zeker niet doen. Bezoek je een land met verhoogd risico, pas je dan volledig aan je omgeving aan. Jij neemt je reis serieus genoeg om risico te lopen, neem het risico dan zeker serieus.

Lees ook

%d bloggers liken dit: