fbpx

Beste reistijd

De beste reistijd voor Thailand is het droge seizoen, dat van november tot en met februari loopt. De temperaturen zijn aangenaam en ook de luchtvochtigheid is lager.

Veel toeristen grijpen deze redenen dan ook aan om juist in deze periode naar Thailand af te reizen. Hierdoor is het in de toeristische gebieden erg druk en gooien hoteleigenaren de prijzen omhoog.

Thailand heeft een tropisch klimaat, beïnvloed door moessonwinden uit het zuiden en noorden.

Het hele jaar is het goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent.

Het hete seizoen

Het hete seizoen, tussen maart en juni.

Het hete seizoen kent hoge temperaturen met tevens een hoge luchtvochtigheidsgraad. Vooral op het heetste moment van de dag is het dan zweten geblazen. Je kunt dan het beste lekker aan het strand of aan het zwembad liggen en vooral niet te veel in de zon zijn.

Het regenseizoen

Dit duurt van pak ‘m beet juni tot en met eind oktober. In het regenseizoen valt weliswaar meer neerslag dan in de andere seizoenen, maar de regenbuien zijn vaak kort en hevig. Tussendoor en vooral in de ochtend komt regelmatig de zon door.

De Golf van Thailand, de kant waar het populaire eiland Koh Samui ligt, wijkt hier iets van af. De moessonperiode valt hier wat later, namelijk van september tot en met december.

Het droge seizoen

Deze periode wordt gezien als de meest ideale periode om Thailand te bezoeken, want de kans op regen is zeer gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is voor Thailand gezien lager.

April is de heetste maand. In de winter kan vooral in het noorden en noordoosten de temperatuur ’s avonds en ’s nachts flink zakken naar rond de 15 graden en soms zelfs nog lager.

Zo kan het kwik hoog in de bergen in het noorden van Thailand zelfs tegen het vriespunt zakken. Een sweater of jack is dan aan te bevelen. Als de zon opkomt, is het snel weer een graad of 30.

Tips hoe te acclimatiseren

Thailand kent een heel ander klimaat dan wij in Nederland gewend zijn. Geef je lichaam dan ook even de tijd om te acclimatiseren. Om je lichaam aan de warmte te laten wennen, adviseren wij je de eerste paar dagen rustig aan te doen en veel te drinken. Veel water drinken tijdens je verblijf in Thailand wordt sowieso aangeraden. Een tekort aan water kan zorgen voor flinke hoofdpijn.

Door transpiratie verlies je ook belangrijke stoffen en het is daarom van belang om af en toe wat extra zout te nemen door bijvoorbeeld een noedelsoepje te eten. Mocht je slapjes worden/blijven, dan is het verstandig om een zoet/zout oplossing te nemen die je vanuit huis kunt verkrijgen bij de drogist/apotheek (ORS). Dit om eventuele uitdroging te voorkomen.

De UV-straling in Thailand is zeer hoog, gebruik daarom een hoge factor zonnebrandcrème en draag een hoed of pet om een zonnesteek tegen te gaan. Ga je met je kinderen op vakantie? Wees dan extra alert, omdat een kinderhuidje nog erg gevoelig is. Smeer je kinderen goed in en zorg ervoor dat ze een zonnebril en hoed of een pet dragen.