fbpx
beledigen van de Thaise koningAchtergrond Koninklijke familie Uitgelicht 

Het beledigen van de Thaise Koning: levensgevaarlijk

beledigen van de Thaise KoningThailand kent een van de strengste majesteitschenniswetten van de wereld. Voor je het  weet, verdwijn je al snel een paar jaar achter de tralies.

Koning Bhumibol is zeer geliefd. De verering  van de koning neemt zelfs mythische proporties aan. Overal waar je komt zie je zijn portret of dat van zijn vrouw hangen. Elke huis, elke straathoek, elk warenhuis, ja zelfs in de bordelen. De situatie van Bhumibol is hetzelfde als die van onze koningin. Hij heeft feitelijk geen macht, het is een ceremoniële functie. Om de koning te beschermen, want hij kan zich niet verdedigen, zijn er wetten. En die wetten worden in Thailand strikt nageleefd.Geschiedenis

Koning Prajadhipok (Rama VII) was de laatste koning die werkelijk macht heeft. In 1932 maakte de legertop van het toenmalige Siam daar met een staatsgreep een eind aan. Eigenlijk heeft koning Bhumibol dus geen macht, maar hij wordt zo op handen gedragen door de bevolking, dat je feitelijk kunt stellen, dat de Thaise koning de klok heeft teruggedraaid en absolute macht heeft. Of had, want de koning is oud en zijn macht lijkt af te brokkelen.

beledigen van de Thaise koningMaar er zijn tijden geweest dat Bhumibol eigenhandig een einde maakte een bloedige strijd tussen twee politieke kampen (1992). Hij liet de beide kemphanen voor hem verschijnen. Hij sprak ze streng en vermanend toe. Daarmee was de strijd voorbij en ging men in Thailand weer over tot de orde van de dag.

Strikte naleving majesteitschenniswetten

Wat nu de bedoeling is van de strikte majesteitschenniswetten is heel onduidelijk. De koning heeft nog niet zo lang geleden zich laten ontvallen dat hij ze ook te streng vindt. “Ik ben niet onfeilbaar, ook ik maak fouten” aldus Bhumibol. Om de haverklap verleent de hij iemand die voor beledigen van de koning Thaise koning is veroordeeld, amnestie.

Toch lijkt de politiek er op aan te sturen om de wetten tegen het beledigen van de Thaise koning steeds strenger te maken en te naleven. Zo ontstaat het beeld dat de majesteitswetten worden gebruikt om politieke tegenstanders monddood of erger te maken. Het probleem daarvan is dat steeds vaker westerlingen en toeristen er door in de moeilijkheden terecht komen.

De maximale straf voor het beledigen van de Thaise koning is 15 jaar. Per overtreding. Het kan dus makkelijk oplopen naar een straf die vergelijkbaar is met levenslang.

Het beledigen van de Thaise KoningVoorkom het beledigen van de Thaise Koning

  • Mocht je een bankbiljet verliezen, ga er dan nooit met je schoenen op staan. Elk bankbiljet heeft het portret van de koning en de onderkant van de voet is volgens de Thai het smerigste deel van het lichaam.
  • Verander nooit, ook niet als grapje, een beeltenis van de koning of de koningin. Een grappig snorretje  onder de koninklijke neus  tekenen betekent een paar jaar Bangkok Hilton.
  • Laat je nooit op Sociale Media negatief uit over het Thaise koningshuis. De Thaise geheime diensten hebben ook oren. Like ook geen berichten, pagina’s of personen die zich kritisch over het Thaise koningshuis uitlaten.
  • Stel je op de hoogte van welke boeken verboden zijn in Thailand. Zoals “The King never smiles”  En neem deze niet mee als gezellige literatuur voor op het strand.
  • Laat je in Thailand nooit verleiden tot een discussie over de koning of zijn familie. Niet iedereen is even geliefd binnen die familie, en ze willen graag weten wat je jij er van vindt, maar dat moeten de Thai maar zelf uitzoeken. Je weet nooit wie er mee luistert.

Lees ook

%d bloggers liken dit: