F Bijzondere beeldentuin Wat Khaek - Hier is Thailand.nl
Rest van Thailand Uitgelicht 

Bijzondere beeldentuin Wat Khaek

beeldentuin Wat KhaekVeel Thailandgangers en backpackers die Nong Kai in het Noord-Oosten aandoen, logeren een nacht in Mutmee Guesthouse,kopen vervolgens een visum en steken de Thai-Laos vriendschapsbrug over. De bijzondere beeldentuin Wat Khaek slaan ze daarbij over. Een gemiste kans.

Als ik met een tuk-tuk bij de ingang van de tuin arriveer is het al zeer warm. Geen briesje wind. Tussen het gebladerte van de bomen zie ik boeddha’s met strakke gezichtsuitdrukking in slagorde rondom het terrein. Sereen, de eeuwig­heid trotserend.

Boeddha

De beeldentuin Wat Khaek staat vol met betonnen figuren die religieuze en mystieke wezens voorstellen uit de boeddhistische en hindoeïstische mythologie zoals Shiva, Vishnu en Boeddha. Overheersend aanwezig is een boeddhabeeld van 25 meter hoog, net zo groot als een flat van acht verdiepingen.Hel

Yama, de wachter van de poort naar de hel, wordt uitgebeeld met twaalf armen. De god die de slechte daden van de overledene op ThailandNongkaiWatKhaek4de stinkende huid van dode honden schrijft en de goede daden op tabletten van goud. Een metershoog beeld met een figuur in de lotuszit, een brede grijns op zijn gezicht en omstrengeld door een slang met vijf koppen, stelt een van de hindoegoden voor.

Bij de entree staat een olifant, omgeven door blaffende honden die hem niet goed gezind zijn. Het symboli­seert volgens de Thaise traditie integriteit. De olifant negeert zijn blaffende belagers namelijk volkomen. De tuin staat vol met planten in terra cotta potten. De paden zijn keurig onderhouden. De uitstraling is indrukwekkend, bijna magisch. Ik krijg het onaangename gevoel dat er ieder moment een zacht gefluister kan losbarsten, hoog boven mijn hoofd. Dat de goden tot leven komen om hun oordeel over mij uit te spreken.

Luang Poo

De geestelij­ke vader van het tempelcomplex is de mysticus Luang Poo. Eens, toen hij nog jong was, liep hij door de heuvels in Vietnam. Plotseling viel hij in een gat en belandde in de schoot van Keoku, een hindoe-kluizenaar die in een grot woonde. Dit was het begin van een jarenlang verblijf bij zijn leermeester die hem onderwees over de Boeddha en de onderwereld en kennis liet maken met goden en godinnen in ThailandNongkaiWatKhaek3de Boeddhis­tische mythologie.

Eenmaal bovengronds gekomen vertrok hij naar Laos waar hij zijn eerste beeldentuin bouwde met een reusachtige liggende Boeddha. De houding waarin deze overging in een andere bestaans­vorm. Door zijn kritische houding naar het communistische regime werd hij het land uitgezet en kwam in Nongkai terecht waar hij de tempel stichtte die ook wel Sala Keoku wordt genoemd.

Samsara

Achter in de tuin bevindt zich de Samsara-cirkel. Wat betekent dat de ziel wordt geboren en herboren in een eindeloze cyclus. Ervaringen in dit leven worden meegenomen naar een volgend bestaan. Om de cirkel binnen te gaan moet je bukkend een poortje door die de baarmoeder voorstelt. Bij de ingang staan de zielen te wachten om weer herboren te mogen worden. De conceptie is het begin van alle lijden zegt de Boeddha.ThailandNongkaiWatKhaek5

Een boeddhistische monnik op een stoel knikt mij toe. Ik wandel onder meer langs een baby, een verliefd stel en een getrouwde man en vrouw. Twee skeletten die elkaar omhelzen geven aan dat passie niet eeuwigdurend is. Een man met twee vrouwen slaat de oudste omdat hij verstrikt is geraakt in de wensen van de jongere. Een oud echtpaar dat de fout heeft gemaakt geen kinderen te nemen komt erachter dat ze alleen elkaar nog hebben.

Beeldentuin Wat Khaek

Aan het eind naast een open doodskist stapt een lachende boeddhafiguur over de muur. Waarmee Luang Poo wil zeggen: alleen door hem te volgen kun je ontsnappen aan het eeuwige rad van geboorte en dood. Anders is een wederge­boorte de volgende stap.

In 1996 overleed de mysticus na een lang ziekbed. Zijn volgelin­gen zetten zijn levenswerk voort.Lees ook

%d bloggers liken dit: