fbpx
Bangkok Ontdek Thailand 

Bangkok: Wat Traimit met de gouden Boeddha

Aan het einde van Soi Yaowarat in Chinatown, vind je een heel mooi tempelcomplex Wat Traimit. In het complex vind je een massageschool waar je een heerlijke Thaise massage kunt halen op het einde van een vermoeiende dag.

Wat belangrijker is: het is het thuis van de gouden Boeddha. Nu hebben veel tempels gouden boeddha’s, maar deze is speciaal. Veel in Thailand speciaal, maar deze verdient het; het is de grootste massief gouden Boeddha ter wereld.Wat Traimit met de gouden Boeddha

De gouden Boeddha was als beeld al lang in gebruik zonder dat iemand het wist. Het zat verpakt in een gipsen beeld dat in de tempel werd gebruikt. Bij een verhuizing van het beeld in 1954/55 liep het schade op, er braken stukken van het beeld af en onder de pleister laag kwam goud te voorschijn. Het beeld werd ontdaan van zijn camouflage. Het resultaat een 5 meter hoog beeld dat 5.500 kilo weegt.

Het verleden van Thailand is alles behalve vreedzaam, er hebben veel invallen van omliggende landen in Thailand plaatsgevonden en omgekeerd. Naast het veroveren van land werd er ook altijd wel geplunderd. Om het verliezen van een prachtige gouden Boeddha te voorkomen is het in het verleden door vaklieden verpakt in een laag van klei en gips.

Het blijft een Boeddha beeld maar de mooie gouden glans is verdwenen en zo werd het een stuk minder interessant voor plunderaars om het mee te nemen. In plaats van goud is het nu ‘breekbaar’ en lastig te vervoeren.

Precies wat de bedoeling was, zo is het dus beschermt gebleven en bewaard gebleven voor Thailand.

Op de plaats waar nu de gouden Boeddha staat, worden ook stukken van de beschermende klei/gips laag tentoongesteld.

De huidige waarde van de gouden Boeddha zou op basis van zijn gewicht 200 miljoen euro waard zijn. Een mooie prijs, maar ik denk niet dat ze hem gaan verkopen of omsmelten.

Adres: Soi Traimit aan de west kant van Hua Lampong treinstation aan de rand van Chinatown.

Openingstijden  09.00 tot 17.00 uur.

Lees ook

%d bloggers liken dit: