fbpx
Bangkok is meer dan chaosBangkok Ontdek Thailand 

Bangkok is meer dan chaos alleen

De eerste indruk van de hoofdstad van Thailand is overweldigend. Door de negen miljoen mensen die hier leven, wonen en werken.

De stadsjungle die zich voor je openvouwt, de hitte die je overvalt, de herrie die nooit ophoudt en de files. Een stad waar niemand slaapt. Maar Bangkok is meer dan chaos. En de moeite waard om je horizon in deze metropool te verbreden.

De rooftopbars, bokswedstrijden, nachtmarkten, de eeuwenoude tempels met zijn monniken en boeddha’s, het streetfood, een weergaloos uitgaansleven, indrukwekkende musea, hippe wijken en pompeuze winkelcentra. Going places is in ieder geval een keer going Bangkok.

Kickboksen

Thai zijn grote fans van het Muay Thaiboksen. Daarbij is het is toegestaan om te vechten met voeten, knieën, benen, vuisten en ellebogen, zowel onder als boven de gordel kan het klappen regenen. De grootste stadions zijn Lumpini en Ratchadamnoen.

Maar overal door de stad kun je wedstrijden tegenkomen. Soms gratis. Zo niet, dan een tip: koop je ticket via officiële kanalen. Die je op straat worden aangeboden, ‘very cheap my friend’, zijn meestal vals.

Wat Traimit

In Bangkok beleeft de religieuze kunst zijn hoogtepunt in tempels als Wat Phra Keaw oftewel de Tempel van de Smaragdgroenen Boeddha, Wat Pho met de liggende Boeddha, Wat Arun en Wat Traimit, met zijn enorme gouden boeddha. Eigenlijk zijn alle tempels een bezoek waard en een rustpunt in de chaos buiten de poort.

MarktenTalad Neon, nightmarket in Bangkok

Bezoek de gigantische weekendmarkt Chatuchak, de Nachtbazaar of de Pratunam Market aan Phetchburi Road. Ook Chinatown is een goed adres voor voordeeltjes. Maar daar heb je ook veel nepmerken.

De betere merken zijn natuurlijk ook ruim vertegenwoordigd in Bangkok. En wel in de sjieke warenhuizen in de wijken Siam en Chidlum-Ploenchit en iedereen kent de Silom shoppingmall. Andere bekende shopwijken zijn Khao San en Sukhumvit Road.

Musea

In de vele musea kun je kennismaken met de culturele rijkdom van Thailand. In het Nationale Museum vind je een overweldigende hoeveelheid kunst- en gebruiksvoorwerpen. Van prehistorische speerpunten tot het op een na heiligste beeld van Thailand, de Phra Boeddha Sihing in de Buddhaisawan-kapel.

In het National Museum of the Royal Barges aan de beurt, zie je gedecoreerde praalboten, en in het beroemde Jim Thompon’s House is Thaise kunstnijverheid te zien.

Tot slot wil ik het openluchtmuseum Muang Boran noemen. Het ligt op dertig kilometer van Bangkok. In alle rust kun je langs meer dan honderd hoogtepunten van de Thaise architectuur wandelen en zelfs fietsen.

rooftopbarkleinfotograagzonsondergangUitgaan

De meest bekende uitgaansgebieden zijn Sukhumvit, Khao San Road, Silom, Ratchada & RCA, Siam Square, Chidlom en Ploenchit. Op het eerste gezicht maakt het een chaotische indruk. Maar ik vind deze plekken, vergeleken met andere steden, veilig, gezellig en vooral afwisselend.

Leuk begin is een van de rooftopbars, vooral vlak voor zonsondergang. Nippend aan je cocktail of met je populaire biertje. Voor meer adult-avontuur ga je naar Patpong, Nana of Soi Cowboy. Of maak een ladyboyshow mee in het Calypso of Mambo Cabaret met glitter- en glamour. Maar er zijn ook massa’s rustige pubs en cafeetjes waar je even bij kunt komen van al je indrukken.

Fietsen

Ga toch fietsen! En kom op plekken die je zelf nooit zou hebben gevonden. Maak een georganiseerde fietstocht en verbaas je. De tour begint vaak op de vervaarlijke meerbaanswegen, waarbij een van de vele markten niet over wordt geslagen. Ook rij je door een wirwar van steegjes en soms lijkt het of je door iemands huis rijdt.

Bij de Chao Phraya rivier wordt de boot gepakt om naar het groene hart van de stad te fietsen. Dat gaat over betonnen fietspaden op palen. Dwars door een landschap van rijstvelden, mangroves en Thaise dorpjes. Met de watertaxi vaar je weer terug naar het beginpunt.

chinatown-1

Chinatown

Fascinerend is een dagje Chinatown. De Chinese wijk in een van de oudste stadsdelen rond Yaowarat Road, begrensd door de Chao Phraya en de Indiase wijk Pahurat. Ook een aanrader.

De Sampeng Lane is een winkelstraat van ongeveer een kilometer, een walhalla voor shoppers. Maar vergeet de steegjes ook niet. Trekpleisters zijn de fotogenieke toegangspoort, de drakenbloementempel Wat Mangkon Kamalawat en Wat Triamit Wittayaram. Die heeft de grootste gouden Boeddha ter wereld.

Eten

En dan is er nog het reusachtige culinaire aanbod waar Bangkok om bekend is. De hele dag door. Je kunt kiezen tussen gerenommeerde sterrenrestaurants tot de straatstalletjes met één wok waar de geur je papillen streelt. Op straat vind je de beste lekkernijen.

Bedthailandbangkokstraattentjeenk: de drukke kraampjes hebben het beste eten. En waar de Thai en masse naartoe gaan, daar kun je zonder problemen je tegoed doen aan streetfood. Een snelle maaltijd die dampend en wokkend in de olie voor je klaargemaakt wordt.

Let op: water is in Bangkok niet te vertrouwen. Gewassen rauwe groenten en ijsblokjes, behalve die ronde met een gat erin, zijn uit den boze.

Dit is maar een greep uit wat je kunt verwachten van deze magische stad die zoveel te bieden heeft. En eenmaal erin gedompeld te zijn geweest zal je die ervaring nooit meer vergeten.

Lees ook

%d bloggers liken dit: