fbpx
Bangkok HiltonAchtergrond Bangkok Uitgelicht 

The Bangkok Hilton, een BBC documentaire

The Bangkok Hilton is de bijnaam van Bang Kwang, een van de wreedste gevangenissen ter wereld. Daar wil je als toerist nooit in terecht komen. De BBC mocht er in 2011 opnames maken.

De Bangkwang gevangenis ligt ten noorden van Bangkok in Nonthaburi, nabij de rivier Chao Phraya. In Bangkwang zitten uitsluitend gevangenen die veroordeeld zijn voor een celstraf vanaf 25 jaar of langer, tot de doodstraf. Verreweg de meeste gevangenen zitten een straf uit voor drugssmokkel of moord.

Omstandigheden in Bangkok Hilton

De omstandigheden in Bangkwang staan bekend als belabberd. Zo is de gevangenis overbevolkt. Alle gevangenen slapen in zeer kleine ruimtes waar ze zich ook moeten wassen en ontlasten.  Ze kunnen zich alleen wassen in ongezuiverd water waardoor ze infecties kunnen oplopen. Regelmatig worden er door gedetineerden moorden gepleegd binnen de gevangenis met behulp van gesmokkelde messen en pistolen.

Onderzoek zou uitwijzen dat een Europeaan gemiddeld slechts negen jaar overleeft in de complexen van Bangkwang. Een Amerikaans onderzoek onderstreept dat met de bewering dat één jaar in Bangkok Hilton gelijk staat aan zeven jaar in een westerse gevangenis.

Documentaire Bangkok Hilton

Het is opmerkelijk dat de BBC in 2011 achter de muren van Bang Kwang mocht filmen. Ik heb zelf diverse verzoeken gedaan en het zelfs geprobeerd via een Thais familielid die er als gevangenis bewaarder werkt. Een keer leek het te lukken, maar ik werd van ingang naar ingang gestuurd, totdat ik uiteindelijk de mededeling kreeg dat de gevangenis gesloten was vanwege veiligheidsmaatregelen.

Als je even door de zedenpreek over drugs en hoe slecht die zijn voor de samenleving heen kijkt, geeft de BBC documentaire een prachtige inkijk van het leven in Bangkok Hilton. Vermoedelijk was de zedenpreek over drugs de voorwaarden waaronder de BBC mocht filmen. De documentaire duurt 23 minuten wat een perfecte lengte is.

Mocht je plannen hebben om als toerist aan de drugs te gaan in Thailand, of wat voor zelfgebruik in je koffer mee te nemen, bekijk deze film  dan maar eens goed.

Lees ook

%d bloggers liken dit: