fbpx
bangkok en haar overstromingenAchtergrond Column Uitgelicht 

Bangkok en haar overstromingen: wanneer houdt het op?

Op onze Facebookpagina taggen volgers elkaar massaal bij het zien van foto’s van Bangkok en haar overstromingen. Valt hun vakantie in het water? De vraag is wanneer er iets aan deze wateroverlast gedaan wordt.

Het lijkt vechten tegen de bierkaai voor de autoriteiten in Bangkok en haar overstromingen. Elk jaar weer wordt er gezegd dat ‘dit niet meer mag gebeuren’. Maar toch, tijdens flinke regenbuien is het iedere keer bingo.

Herhaling van 2011 op de loer?

De gigantische overstromingen van 2011 staan nog op het netvlies gegrift. Provincies ten noorden van Bangkok liepen bewust onder water om ervoor te zorgen dat het centrum van de hoofdstad droog bleef.

Gelukkig voor Thailand en haar inwoners is het sindsdien niet meer zo erg geweest. Maar wie zegt dat het dit jaar niet weer gebeurt?

Immers, het regenseizoen is vroeger dan normaal begonnen en de hoeveelheden neerslag zijn niet mals. Afgelopen weekend kreeg de Thaise hoofdstad wederom de volle lading.

Vooral op zaterdag liepen verschillende straten onder. In sommige winkelcentra liep het water zelfs binnen. Dit is grotendeels te danken aan de slechte waterafvoer in de vele kanalen die de stad rijk is.

Nederlandse hulp

Juni vorig jaar – bijna 1 jaar geleden – bood de Nederlandse ambassadeur Karel Hartogh hulp aan. Immers, Nederlanders zijn waterexperts pur sang. Hij sprak onder meer met de voormalige gouverneur van Bangkok.

Het resultaat: in november kwam een team van waterexperts naar Thailand. Met als doel hoe mogelijke overstromingsrisico’s voor Bangkok in de toekomst uitgesloten of beperkt
kunnen worden.

De voorlopige resultaten van het onderzoek werden diezelfde week in Bangkok gepresenteerd en de adviesrapportage van de experts wordt binnenkort door de ambassadeur officieel aan de autoriteiten aangeboden.

Met de overstromingen van afgelopen weekend in het achterhoofd, is er geen idealer moment dan nu om dit onderzoek wederom actueel te maken.

Het is dan ook te hopen dat de Thaise autoriteiten ‘onze adviezen’ nu echt opvolgen en deze problematiek aanpakt.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…Lees ook

%d bloggers liken dit: