fbpx
Nieuws 

Bangkok binnen 15 jaar onder water?

Geen scenario voor een horrorfilm, maar een voorspelling van de National Reform Committee. De ondergang van Bangkok zou al binnen een periode van 15 tot 20 jaar kunnen plaatsvinden.

Geen moreel debacle, maar het water wat bij tijde zo schaars en bij tijde zo erg present is, vormt de bedreiging.Bangkok binnen 15 jaar onder water?

Het is bekend dat Bangkok is gebouwd op een niet al te beste ondergrond. Steden die worden gerealiseerd in de delta van een rivier hebben daar meer last van. De ondergrond is te zwak en te onderhevig aan de bewegingen van het water.

Bangkok steekt maar zo’n 50 cm tot 2 meter boven het zeeniveau uit. Op zich is dat niet veel maar een groter probleem is dat de grond inklinkt en dus daalt. Naast de stijging van het zeewaterpeil door de invloed van het klimaat gaat het voor Bangkok dus dubbel snel.

Niet eerder was de termijn waarop het fout kan gaan zo kort. Witthaya Kulsomboon, het hoofd van het comité dat de National Reform Committee informeerde, geeft als extra oorzaak voor het inklinken van de grond ook nog eens aan het onttrekken van grondwater als drinkwater in tijde van grote droogte.

Ook de enorme bouwactiviteiten in Bangkok drukken letterlijk op de grond. Het gewicht van de bebouwing van Bangkok neemt snel toe. Bangkok heeft op dit moment 700 gebouwen met 20 of meer verdiepingen en 4000 gebouwen tussen de 8 en 20 verdiepingen.

Geen probleem wanneer je op stabiele grond kunt bouwen. Helaas is Bangkok daar niet of nauwelijks mee gezegend.

Volgens het comité zijn er een aantal mogelijke oplossingen om de ondergang van Bangkok in ieder geval wat uit te stellen.

De problemen zijn groot en de oplossingen moeilijk te verteren

Het weghalen van de industrie uit Bangkok, geen hoge gebouwen meer toelaten in het centrum van Bangkok, het bouwen van een zeer kostbare zeedijk om het bedreigde gebied. Elk van de oplossingen zal zijn eigen tegenstanders hebben. De redenen zijn divers om ergens tegen te zijn. De overheid zal moet besluiten om ergens voor te zijn en krijgt om een beslissing te kunnen nemen het rapport van het comité binnen een week in handen.Lees ook

%d bloggers liken dit: