Bang Saen: op het strand tussen de Thai

Bang Saen is een badplaats die iedere Thai kent. Het is een populaire bestemming voor strandgangers die in het weekend Bangkok willen ontvluchten. De meeste bezoekers komen uit provincies die ten noorden of noordoosten van Chonburi liggen.

Het ligt dichter bij Bangkok dan bijvoorbeeld Pattaya of Hua Hin, het is goedkoper en bovendien minder toeristisch, waardoor je niet continu lastig wordt gevallen door allerlei strandverkopers.


Vanuit de Thaise hoofdstad is het 100 kilometer naar Bang Saen, ongeveer anderhalf uur rijden afhankelijk van waar je vertrekt. Het badplaatsje ligt niet ver van de grotere stad Sri Racha.

Tijdens weekdagen is Bang Saen een rustig plaatsje waar weinig te doen is. Je vindt hier een faculteit van de Burapha University, waardoor je dus vooral doordeweeks studenten tegenkomt.

In het weekend komen families en vriendengroepen naar Bang Saen om hier een dagje of weekendje aan het strand door te brengen. Bijna alle bezoekers zijn Thai.

bang saenEr zijn wel buitenlanders die hier wonen, maar dit is slechts een klein aantal. Zo is er een Scandinavisch park in Bang Saen, waar 200 tot 300 Scandinaviërs wonen, samen met wellicht nog 100 tot 200 andere buitenlanders.

Om deze reden zijn veel menukaarten zowel in het Thais als in het Engels opgesteld. Toch laat het aantal mensen dat hier Engels spreekt te wensen over: slechts 10 tot 20 procent van de inwoners spreekt een klein beetje Engels.

Laat dit echter geen belemmering zijn voor een bezoekje aan Bang Saen. Als je de mensen aanspreekt, dan zullen ze altijd hun best doen om je te helpen en eventueel iemand te vinden die wel Engels praat.

In een stadje als Bang Saen is het namelijk heel normaal om anderen te helpen.

Alle restaurants in het winkelcentrum Laem Thong hebben menukaarten in zowel het Thais als in het Engels. Dit geldt ook voor de restaurants op het strand.

Hoe kom je in Bang Saen?

Het is niet gemakkelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Daarom geven wij je een aantal tips hoe je er met de bus of minibus naartoe reist.

Met de bus:

Bang Saen ligt vlakbij de Sukhumvit Road, die van Bangkok uiteindelijk naar Cambodja loopt. Je kunt dus de bus nemen die direct naar Bang Saen gaat, of een bus die de Sukhumvit volgt op weg naar bijvoorbeeld Pattaya of Bangkok. Als je de bus naar Pattaya neemt, dan moet je uitstappen bij de Nong Mon markten. Geef dit van tevoren aan bij de buschauffeur. Bussen vertrekken van zowel Mor Chit als Ekamai in Bangkok. Er gaan namelijk meer bussen naar Pattaya dan rechtstreeks naar Bang Saen, dus hou dit goed in de gaten.

Met de minibus:

Minibusjes vertrekken vanaf Victory Monument in Bangkok. Je kunt het beste opstappen bij Centre One (net voor de McDonalds) of Century Plaza. Vanaf hier kom je het snelst in Bang Saen. Deze minibusjes stoppen bij Laem Thong of het Burapha Hospital, afhankelijk van welk bedrijf het is. Als je geen minibusje naar Bang Saen kunt vinden, dan kun je er één nemen die naar Pattaya gaat en de chauffeur vragen om te stoppen bij Nong Mon.

Vanaf Nong Mon kun je met de songthaew naar Bang Saen. In het badplaatsje zelf kun je je op twee manieren verplaatsen: met de motorbike taxi of de songthaew. Laatstgenoemde begint met rijden vanaf Nong Mon langs de Bang Saen Beach Road, slaat daarna rechtsaf Soi 1 of Soi 2 in en keert weer om bij de pier om zo terug te rijden. Ook kun je motorbikes huren voor 200 bath per dag bij Bang Saen Steak shop vlakbij Similan Mansion.

Wat kun je doen in Bang Saen?

bang saenNaast het strand kun je er shoppen en lekker eten. Laem Thong ligt aan de Long Hat Bang Saen Road en heeft onder meer een supermarkt en een aantal restaurantketens. Daarnaast vind je er kledingwinkeltjes waar je makkelijk kunt onderhandelen over de prijs. Op de derde verdieping bevinden zich telefoon- en computershops.

Voor de rest kun je in Bang Saen niet echt goed shoppen. Er zijn nog wat lokale markten, zoals Wang Mook Market die open is op maandag- en donderdagavond. Een andere populaire markt is Bang Saen Walking Street, met drie paden met onder meer kleren, andere accessoires en natuurlijk veel eten.

Eten, drinken en slapen

Naast restaurants als KFC en Pizza Company kun je in Bang Saen ook voortreffelijk seafood eten, de beroemde Bang Saen keuken. De goedkoopste manier om lekker te eten is op de markt of bij de stalletjes op straat.

De restaurants langs het strand en in het Laem Thong winkelcentrum zijn wat duurder, maar nog steeds heel acceptabel qua prijs. Het duurste en meest exclusieve restaurant is Tide Resort. Een aanrader: de stalletjes in de Walking Street op een vrijdagavond. Ook Krungthip aan het strand is een goed restaurant.

Ook zijn er veel kleine barretjes waar je ’s avonds lekker kunt chillen. De studenten kom je ’s avonds vooral tegen op het strand met hun eigen alcohol. Bij 7-Eleven kun je alcohol kopen van 17.00 – 24.00 uur. Op de hoek van Bang Saen Soi 2 vind je een aantal barren en twee clubs, Burdoc (waar ze Thaise en Engelse muziek draaien) en Be Chich met louter Engelse muziek.

Overnachten in Bang Saen kan van eenvoudig tot luxe. Kamerprijzen variëren van 150 bath tot 3.000 bath per nacht.

One Comment - Write a Comment

  1. Mini busjes vertrekken niet meer vanaf Victory monument.
    Dit is al geruime tijd zo.
    Je bent dus aangewezen op de andere lokatie.

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.