fbpx
Nieuws Opmerkelijk 

Bach in de metro

Op de verjaardag van een beroemde componist een jubileumconcert organiseren is niets bijzonders. Elk jubileum van een verjaardag of een sterfdag is een goede gelegenheid het werken van de componist eens flink af te stoffen en met een groep ten gehore te brengen.

Bach is de jubilaris van deze keer. Zijn werk hoefde niet af gestoft te worden het is nog steeds immens populair. Zijn populariteit is vooral onder de genieters van westerse klassieke muziek. Een concert ter gelegenheid van zijn 300 geboortedag verwacht je niet in Thailand.

Ook de locatie waar het gespeeld wordt is bijzonder. Een van de stations van het metronetwerk van Bangkok wilde wel de gastheer zijn om de oude meester te eren.


Bach in de metro

Onder de titel Bach in the subways werden een tweetal korte concertjes gespeeld voor de passanten van de metro. Het college of Music van de Mahidol universiteit leverde de muzikanten die deel uit maakte van een wereld wijde viering. In 39 landen en in 129 steden werden dit soort festiviteiten georganiseerd om Johan Sebastiaan Bach te eren.

Ondanks de slechte akoestiek in de hal van het metrostation Kamphaeng Phet werden Cantates van de meester uitgevoerd. De hallen van de metrostations zullen niet meteen als concerthal worden ingezet maar de eigenaar van de metrolijnen wilde de ruimtes graag beschikbaar stellen om zo ook aan te geven dat de metro een veilig, gemakkelijk bereikbaar, comfortabel en punctuele manier van reizen is.

Misschien dat in de nasleep van de twee korte concertjes nog een tijdje wat muziek van Bach via de geluidsinstallaties gespeeld kan worden om de relaxte sfeer zolang mogelijk vast te houden?

Of er nog meer plannen zijn om componisten op deze manier te gedenken en te eren is niet bekend, maar een goede aanleiding kan de plannen weer uit de kast doen halen.


Lees ook

%d bloggers liken dit: