fbpx

Ayutthaya

Ayutthaya

Het was meer dan 400 jaar lang de hoofdstad van Siam – het vroegere Thailand. Nu kun je dus volop cultuur snuiven in Ayutthaya bij de vele tempelruïnes.

Wie door de oude stad loopt, krijgt ongetwijfeld een idee hoe rijk het vroeger was. Tot 1767, toen de Birmezen Siam binnenvielen en Ayutthaya vernielden. De geschiedenis kun je helaas niet terugdraaien, maar er bleven genoeg resten van tempels en paleizen over.

Inmiddels staan deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. Hier is het een oase van rust. Grote Boeddhabeelden, vervallen tempelmuren en nog veel meer doen herinneren aan vroeger.

Reizen naar deze stad is heel eenvoudig. Je kunt vanuit Bangkok (slechts 2 uurtjes weg!) een dagtrip maken naar deze stad. Of je besluit om er te overnachten, zodat je op je dooie akkertje alles tot je laat komen.

Als je besluit te gaan, dan raad ik je aan om een fiets te huren. De afstanden zijn vrij groot, waardoor lopen geen optie is. Met de fiets is dat wel allemaal mogelijk.

Wat moet je zien in Ayutthaya?

Wat Chai Watthanaram en Wat Mahathat zijn de highlights van de oude stad. Deze moet je simpelweg bezoeken als je in Ayutthaya bent. Wist je trouwens dat veel Thai die in Bangkok wonen regelmatig naar de voormalige hoofdstad gaan om te bidden? Ze doen dan 9 (!) tempels op een dag aan, omdat dit een gelukcijfer is.

Het geeft aan hoeveel verschillende tempels je in deze stad kunt bezoeken. Vandaar mijn advies om er 1 nachtje te blijven. Er zijn voldoende accommodaties. Voor elk budget is er wat wils! Met een beetje speurwerk op internet kom je een heel eind.

Hoe kom je in Ayutthaya?

Zoals gezegd is de stad eenvoudig te bereiken vanuit Bangkok. Je kunt ervoor kiezen om met de bus of minibus te gaan. Bussen vertrekken vanaf het busstation Mor Chit in het noorden van Bangkok. Minibusjes gaan zelfs vanaf Khao San Road.

Het leukste is om te reizen per trein. Voor een habbekrats (20 baht!) koop je een kaartje voor de derde klasse. Gemiddeld genomen duurt deze reis 2 uur (al lopen veel treinen vaak vertragingen op) en het is een unieke manier om te zien hoe groot Bangkok nou is.

Van plan bent om in deze oude stad te overnachten en vanuit daar verder te reizen? Dan kun je door naar Sukhothai, Kanchanaburi of bijvoorbeeld Khao Yai National Park. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om Ayutthaya op te nemen in jouw reisschema!