fbpx
ayutthayaOntdek Thailand Rest van Thailand 

Ayutthaya: stad vol Thais cultureel erfgoed

Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Thailand. De stad werd in 1767 verwoest door de Birmezen, maar veel van de overgebleven ruïnes van de tempels en paleizen doen herinneren aan de glorieuze tijd van deze stad.

De stad Ayutthaya ligt op ongeveer tachtig kilometer ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok en is dus erg geschikt voor een dagtrip. Echter, als je van cultuur houdt, dan is het verstandig om er meer dagen voor uit te trekken. Ayutthaya biedt namelijk ontzettend veel cultureel erfgoed.

Het historisch park van Ayutthaya ligt tegenover het Chao Sam Phraya National Museum. Dit historische park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bezit vele tempels. De tempels Wat Phra Si Sanphet, Wat Mongkhon Bophit, Wat Na Phra Meru, Wat Thammikarat, Wat Ratburana en Wat Phra Mahathat liggen dichtbij elkaar en kunnen makkelijk te voet worden afgelegd.
ayutthaya

Ayutthaya per fiets

Het bezoek aan het overige gedeelte van het historische park kun je prima per fiets (die je ter plekke kunt huren) ontdekken. Ook kun je er voor kiezen om de vele tempels vanaf het water te bekijken.

In dat geval huur je een longtail boot, waarmee je over de Chao Phraya rivier vaart. In september vinden de indrukwekkende internationale zwanenboot en longtailboot races plaats op de Chao Phraya rivier in Ayutthaya.

Naast al het cultuur biedt Ayutthaya meer. Zo is er een olifantenkraal, een tamme groep olifanten die wilde olifanten naar zich toetrekt om vriendschappen te sluiten. Vandaag de dag is dit een zeer zeldzaam verschijnsel in Zuidoost Azië. In totaal telt deze ‘kraal’ 197 dikhuiden.

Gemakkelijk te bereiken vanuit Bangkok

Een andere aanrader is het ‘Ayutthaya World Heritage Site Celebration’, dat ieder jaar in december plaats vindt in het historische park van Ayutthaya. Ter plekke wordt dan een met een indrukwekkende show van licht en geluid opgevoerd.

Vanuit Bangkok is Ayutthaya gemakkelijk te bereiken. Je kunt ervoor kiezen om met de trein vanaf Hua Lamphong te gaan of gewoon de bus te pakken vanaf het noordelijke busstation Mor Chit. De treinreis neemt zo’n anderhalf uur in beslag, met de bus doe je er ongeveer twee uur over.

Verschillende hotels en reisbureautjes in Bangkok bieden dagtrips aan naar Ayutthaya met zowel de boot als bus. Je wordt dan ’s morgens vroeg bij je hotel opgehaald en ’s avonds laat weer keurig teruggebracht. Dit is vrij intensief, maar op deze manier zie je wel het meeste wat deze historische stad te bieden heeft.

Bekijk hieronder een korte impressie van de stad Ayutthaya.

Lees ook

%d bloggers liken dit: