fbpx
Cultuur Muziek Uitgelicht 

Een avondje Isaan: zang, dans, eten en drinken

Wanneer je de Thaise cultuur helemaal wilt kennen en geproefd hebben, dan ontkom je er niet aan om eens een avondje Isaan te doen. De plattelandscultuur is net zo belangrijk voor de Thaise identiteit als de Lanna-cultuur.

De Isaan is een streek in het Noordoosten van Thailand. Het loopt van de grens met Laos tot en met de grens van Cambodja. In feiten zijn de mensen die hier geboren en getogen zijn géén Thai. Het zijn de kinderen van gastarbeiders uit Laos en Cambodja die heel lang geleden hun heil kamen zoeken in het welvarende Thailand. Ze werden boeren en zo werd de Isaan de rijstschuur van Thailand.

Banook

Deze gastarbeiders namen hun eigen cultuur, eten en taal mee. Die taal wordt er nog steeds gesproken. Het Isaan of paassaa Lao is voor een Thai onverstaanbaar. Het is alsof een Hollander in Friesland is terechtgekomen. Ook het eten is anders.

Het is gebaseerd op wat het platteland verschafte. Kleefrijst, kip, vis, varken en veel kruiden die als groenten worden gegeten. Heel anders dan de curry’s die wij als Thaise gerechten kennen. Ahaan Isaan (ahaan = gerecht in het Thai) is vaak ook pittiger.

En zo brachten deze Laotianen/Cambodjanen ook hun eigen cultuur en muziek mee. Mor Lam en Luk Thung. Het eerste is een opzwepende muzieksoort, de tweede is meer doorspeend van verdrietige klanken. Verrassend genoeg houden allebei hetzelfde ritmeschema aan.  Het is een kwestie van langzamer of sneller spelen.

avondje Isaan

Avondje Isaan

Hoewel er nog veel wordt neergekeken op de Banook (= betekent vogelhuisje en staat  synoniem voor platteland) en de mensen die daar vandaan komen, de cultuur is een belangrijk onderdeel geworden van de identiteit van Thailand. Overal hoor je de muziek, overal kun je gerechten uit de Isaan krijgen, en overal worden de typische volksdansen (bekend van de gebaren met de handen) uit de Isaan uitgevoerd.

Nu zijn overal in Thailand restaurants waar je jezelf helemaal kunt onderdompelen in de plattelandscultuur. Dat zijn restaurants waar tijdens het eten en drinken op een podium Mor Lam en Luk Thung zangers en dansers een show geven. Het is fantastisch om het eens mee te maken. Vraag aan de lokale bevolking waar er een is op de plek waar jij verblijft.

Ik kan je een ding beloven: Na zo’n avondje Isaan ben je er helemaal weg van…. of je wilt het nóóit meer meemaken.

Lees ook