Autorijden in Bangkok, een go of no-go?

autorijden in bangkok“Autorijden in Bangkok. Durf jij dat?”, vroeg een kennis laatst aan me. “Ja, waarom niet”, antwoordde ik vol overtuiging. Maar het zette me wel aan het denken.

Om nog maar even door te gaan op dat gesprek. Diezelfde kennis wil namelijk niet autorijden in Bangkok. Te gevaarlijk en te veel gekken in het verkeer. Dat laatste ben ik met hem eens, maar dat eerste valt in mijn ogen wel mee.

Toegegeven, ik rijd ook tien keer liever in Nederland dan in Bangkok. Zelfs de Amsterdamse Ring is een verademing bij de chaos in de Thaise hoofdstad.Autorijden in Bangkok is constant opletten geblazen

Motorbikes schieten je links en rechts voorbij, taxichauffeurs zijn tig keer brutaler dan petjes in Golfjes en dan heb ik het nog niet eens over buschauffeurs die zonder enige aanleiding op de midden- of rechterbaan rijden.

De eerste keer autorijden in Bangkok was nogal onwennig. Ik reed over de Sukhumvit Road van Phrom Pong naar On Nut – een afstand van slechts 8 kilometer – en zelfs op dat kleine stukje deed ik veel nieuwe ervaringen op. Op de middenbaan blijven is het devies.

autorijden in bangkokLinks heb je te veel oponthoud door verkeerd dat naar links wil afslaan, terwijl je rechts continu met U-Turns te maken hebt, waardoor je meer op de rem dan je gaspedaal trapt. Dat laatste is trouwens sowieso het geval hier. Er zijn slechts weinig momenten dat je goed door kunt rijden op de grote wegen. Overdag en laat op de avond of midden in de nacht.

Recht van de sterkste

Tijdens het autorijden in Bangkok geldt het recht van de grootste. Wie de grootste auto heeft, is dus automatisch de sterkste. Zelf rijd ik hier in een Toyota Vios (een Yaris met kont), niet echt een grote auto. En dus gebeurt het regelmatig dat pick-ups of andere dikke SUV’s zich plotsklaps voor je drukken. Niets aan te doen.

Autorijden in Bangkok is inmiddels niet nieuws meer voor me. Hoewel, het blijft wel oppassen geblazen. Je kijkt constant in je spiegels en houdt voldoende afstand. Met defensief rijden kom je een heel eind in de Thaise hoofdstad, dat is zeker.Share This Post

Post Comment